Fotballsonen skal se nærmere på VM-gruppene og nå står gruppe D for tur:

 

Argentina
Vi starter titten på gruppe D, men en fotballnasjon mange har vokst opp med å beundre og sette pris på. Argentina må alltid sees på som en av favorittene til å løfte pokalen, og spesielt med verdens beste fotballspiller, Lionel Messi, som en av ledestjernene på laget. Problemet er at Argentina sliter veldig og ting går ikke på skinner. De kan så ofte gå fra å knuse motstanderne til å underprestere til de grader. Messi drar i trådene, og det er underlig å se et lag med så mange klassespillere egentlig være så avhengig av en spiller.

Prestasjoner
Det så lenge ut som om VM i Russland kunne gå uten Argentina, men da det talt som mest leverte Messi et livsviktig hattrick mot Ecuador og sørget for at Argentina kom seg opp på en trygg og egentlig ufortjent tredjeplass i kvalifiseringen. Kun 19 mål på 18 kamper ble det på Argentina, og med det offensive arsenalet til trener Sampaoli må det sies å være veldig skuffende. Kamper mot Peru, Bolivia og Venezuela er såklart tøffe, men dette er kamper Argentinere selv, pluss verdens fotballsupportere forventer at de skal ta!

Viktigste spiller
Her holder det egentlig å skrive Lionel Messi, men den er så soleklar at det nesten blir kjedelig. Han er så soleklart the main man for dem, men for at Argentina ikke skal skuffe blir andre spillere utrolig viktige for å bygge opp kollektivet. For å nå langt i et VM trengs det balanse og god struktur, og alle vet at Argentina kan sprudle offensivt om ting stemmer. I VM blir noe av det viktigste ved siden av at Messi skal være på topp, at det defensive skal være Nicolas Otamendi blir viktig for dette. Han kommer fra en solid sesong i England, og vil nok spille en nøkkelrolle for å skape den nevnte strukturen.

Se opp for
Argentina har som alltid mange spennende spillere, og flere uskrevne navn er tatt med i en tropp som blant annet mangler stjerner som Icardi. Paulo Dybala har skapt mange overskrifter med sitt spill i Italia, men aldri helt fått det til for landslaget. Dette kan være scenen han virkelig får sitt gjennombrudd på om han får sjansen. Giovani Lo Celso er en annen spennende spiller mange skal få stifte bekjentskap med under VM. 22-åringen har fått mange sjanser for PSG denne sesongen i konkurranse med mange sterke navn, og det er ventet at han skal spille en sentral rolle under VM. Christian Pavon er en annen litt ukjent spiller som er linket til mange klubber i sommerens vindu. Kjapp, teknisk og målfarlig er beskrivelser av han, dette høres jo ut som en typisk Sør-Amerikansk ving, får han vist seg frem blir det en spennende kar å følge.

 

Kroatia
Landet som har færre innbyggere enn Norge har bygget opp et utrolig sterkt landslag det siste året. Fremstår som en talentfabrikk som ikke slutter å levere. Har fått mange spillere rundt omkring i toppklubber i Europa, og bør ha mye kvalitet i laget. Skuffet med å ryke ut i gruppespillet sist VM og i åttendelsfinalen i EM i Frankrike. Har ikke gått videre fra gruppespill i VM siden 1998, men nå kan det være muligheten deres. De største stjernene har fått mye rutine, og de litt yngre spillerne begynner også å etablere seg. Få lag har en mer spennende midtbane en Kroatia hvor de har to spillere fra Real Madrid, en fra Barcelina og to fra Inter Milan for å nevne noen. Ikke verst for en så liten nasjon!

Prestasjoner
Kroatia hadde en tøff gruppe hvor de møte motstand fra blant annet Ukraina, Island og Tyrkia. Kroatia var sett på som favoritten i gruppa, men fikk det tøft. Island ble for sterke og stakk av med seieren, men Kroatia klarte å sikre andre plassen i gruppa for så å overvinne Hellas i playoff kampene.

Viktigste spiller
Kroatia har en tropp som består av en svært god ellever hvor nøkkelen er Real Madrids best stabile spiller Luka Modric. På landslaget har han kanskje en enda mer viktig rolle offensiv og det blir viktig å få i gang de teknisk briljante spilleren i mellomrommet. Er en spiller som er en nytelse å se på med ballen i beina, og leverer så å si aldri en dårlig kamp. Det håper man at han ikke gjør i VM heller, for om han presterer er det mange gode offensive spillere han kan sette opp i gode posisjoner.

Se opp for
Mateo Kovacic
har kanskje fått et lite gjennombrudd for Real Madrid dette året. Har spilt og startet flere kamper og nyt god tillit i verdens største klubb. Han er en midtbanespiller med alle kvaliteter. Strålende nærteknikk og intensitet i spiller er to av hans største kjennetegn. Han kan bli satt til å gjøre typiske «drittoppgaver» på midten, samtidig som han kan skape mye offensivt. Fyller 25 år om noen dager, og om han skal bli den stjernen mange spår at han skal bli er det på tide å vise seg frem på den store scenen.

 

Island
Sagaøya sitt fotballandslag slutter aldri å overraske. Med sin gode struktur imponerte de alle under Lagerback sin ledelse i sist mesterskap. Mange ble trollbundet av krigingen og offerviljen spillerne viste på banen og stemningen supporterne laget med mektig viking-klapping. Landet med 350 000 innbyggere slutter aldri å overraske, og de viser seg å rett og slett være en solid fotballnasjon. Heimir Hallgrimsson har tatt over landslaget og bygget videre på det kollektivet Lagerback bygget opp. Det er ikke alltid så flott å se på selve fotballen, men når et lag på størrelse med Island ypper seg mot større nasjoner er det få ting som er mer underholdende!

Prestasjoner
Islanf fortsatte der de slapp i EM og vant gruppen sin foran blant annet Kroatia og Tyrkia. Hjemme på Island var de uslåelige og her slapp de også så vidt inn mål. Totalt sett scoret de 16 mål i kvaliken, noe som var overraskende mest i gruppa, og spesielt 3-0 mot Tyrkia er et resultat som man legger merke til.

Viktigste spiller
Gylfi Sigurdsson er en klassespiller som befinner seg i Everton. Har hatt en skuffende sesong preget av et lag som ikke har fungert og mye skader, og det er litt spørsmålstegn om formen hans som følger av dette. På sitt beste er han en spiller som er kjent for å ha en fantastisk fot som ofte finner nettmaskene eller lagkameratene sine. Er ofte høyt oppe på poengligaene på gode sesonger. På landslaget er det han som skal stå bak mye av det offensive, men Island er også et fysisk lag som er avhengig av å være farlige på dødball, og da spiller Sigurdsson ekstra stor rolle.

Se opp for
Island har mange rutinerte spillere med til VM, og vi vil nok ikke se noen store unge talenter vise seg så mye frem. En spiller som kan stå frem som den viktigste ved siden av Sigurdsson blir nok Johan Berg Gudmundsson. Han kommer fra en svært solid sesong i Burnley hvor han var en av de beste på et lag som overraskende klarte å kvalifisere seg til Europa neste år. Har i likhet med Sigurdsson en fantastisk fot, men er også en sterk spiller en mot en som kan skape problemer for mange lag. Blant de som følger Premier League er han litt kjent, men for folk flest er han fortsatt ukjent, og han kan fort få et slags gjennombrudd her.

 

Nigeria
Landet med VMs mest diskuterte drakter er klare for å skape show i Russland. Mange ser på lagoppstillingen og ser flere kjente navn. De har et lag bestående av mange spillere som har levert varene i Premier League, og en fin miks av unge talenter og litt mer rutinerte herremenn. The Super Eagles er veldig underholdende på sitt beste, men kan slite i mange kamper takket være flere svake ledd bakover på banen. Laget til Gernot Rohr er dårlig balansert, og de blir avhengige av at offensive krefter som Musa, Iwobi, Moses og Ihenacho skal spille opp mot sitt aller beste i en tøff gruppe.

Prestasjoner
Vm kvalifiseringen var egentlig ganske så grei for Nigeria. De ble dømt til 0-3 tap mot Algerie for å ha brukt en spiller som skulle sone karantene, men dette ble også det eneste tapet deres. De vant puljen sin med fem poeng ned til Zambia, og VM plassen var aldri i fare.

Stjernespiller
Kapteinen deres er den svært rutinerte (og tidligere Lyn-spiller) Jon Obi Mikel. Han blir nøkkelen deres sentralt på banen hvor han skal balansere et spennende offensivt med et kjipt defensivt. Spiller for tiden i Kina, hvor han går mot karriereavslutning om ikke altfor mange år, og han får nok ikke mange flere sjanser til å lede landet sitt i et stort mesterskap. Er en spiller med mange kvaliteter, men vil nok først av alt ligge lavt i banen for Nigeria. Som er skjold skal han skjerme forsvaret og sette opp kjappe spille offensivt i banen. Lykkes han med det kan Nigeria lykkes med mye.

Se opp for
Alex Iwobi spilte på ungdomslagene til England opp til U18 nivå, men ble ikke tatt ut i tropper etter dette. Valgte å «låse seg» til Nigeria i 2016, men flere har etter dette kommentert at han burde valgt England ettersom han har spilt med det Engelske flagget så mange ganger og vokst opp i England. Arsenals unge kantspiller har uansett tatt et valg det ser ut som han er fornøyd med og han har fått en svært viktig rolle i Rohrs mannskap. Iwobi er en glitrende spiller på sitt beste, men nydelig teknikk og gjennombruddskraft har han hatt mange gode kamper i Premier League. Er dessverre fortsatt veldig ustabil og har derfor måtte tåle mye kritikk når Arsenal underpresterer. Nå kan han vise hele verden hvor god han egentlig er på sitt beste, og det trenger Nigeria!

 

Spådom for gruppe A

  1. Argentina
  2. Kroatia
  3. Nigeria
  4. Island

Vi i Fotballsonen tror Argentina skal klare å ta seg videre fra en tøff gruppe. De tre andre landene er ganske jevne og de kan kategoriseres som outsidere hele gjengen. Argentina skal være sterkere enn disse, og vi tror Messi vil vise hele verden at han ønsker å løfte trofeet etter finaletapet sist gang. Blant de andre tre er det veldig vanskelig, men vi tror Island ikke får et eventyrmesterskap denne gangen. Kroatia og Nigeria vil nok kjempe mot hverandre om den siste plassen, og kampen mellom dem blir for vinn eller forsvinn. Spennende blir det i hvert fall, og det er kanskje VMs mest åpne gruppe?

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar