Fotballsonen skal se nærmere på VM-gruppene, og i dag vurderer vi gruppe E.

Brasil:
Brasil kommer til VM full av revansjelyst etter det skuffende VM-sluttspillet på hjemmebane i 2014. 1-7 mot Tyskland i semifinalen og 0-3 mot Nederland i bronsefinalen skal hevnes, og det er store forventninger til årets Brasil-utgave, som er ledet av brasilianske Tite. Stjernegalleriet er i år ansett som en av de største favorittene til å vinne VM, og dersom de gjør det blir det sjette gang de tar med seg det prestisjefylte Jules Rimet-trofeet hjem til det søramerikanske landet. Brasil er et land med meget stolte VM-tradisjoner, og de er faktisk den mestvinnende nasjonen i turneringens historie med hele 5 gull. Landet har også deltatt i samtlige VM-sluttspill siden det første ble avholdt i 1930.

 • Prestasjoner:
  Brasil var overlegen i den søramerikanske kvalifiseringen til VM. Etter 18 kamper skilte hele 10 poeng sambanasjonen og Uruguay på 2. plass. Etter 2-0-tapet i den første kampen, borte mot Chile, gikk brasilianerne ubeseiret gjennom gruppespillet. Laget slapp kun in 11 mål, men de scoret også over to mål i gjennomsnitt per kamp, godt hjulpet av Gabriel Jesus (7 mål), Neymar (6) og Paulinho (6), som til sammen scoret nesten halvparten av målene til Brasil.
  • Viktigste spiller:
   Brasils viktigste spiller er utvilsomt superstjernen Neymar. Den dribleglade angrepsspilleren har i en alder av 26 år allerede spilt 84 landskamper og scoret spinnville 54 mål. Kun legendene Pelé, Ronaldo og Romário har scoret flere mål for «Seleção», og med to scoringer til vil han passere sistnevnte. I kvalifiseringen scoret han 6 mål, og han er absolutt en spiller som er kapabel til å vinne gullstøvelen i årets VM. Ikke bare er han en målmaskin, men i fjor sommer ble han også tidenes dyreste fotballspiller da han signerte for PSG. Det var knyttet stor spenning til hvilken forfatning Neymar ville være i etter returen fra beinbruddet han pådro seg i februar, men i comebacket etter skaden mot Kroatia på søndag scoret han og viste at han virkelig blir å regne med i årets VM.
   • Se opp for:
    En spiller man må se opp for på det brasilianske landslaget er Fred. På tirsdag bekreftet storklubben Manchester United at de hadde kommet til enighet med midtbanespillerens klubb, Sjakhtar Donetsk. Dermed blir årets VM en god anledning til å se den kommende Premier League-spilleren i aksjon.  25-åringen debuterte for landslaget allerede høsten  2014, men etter hans 6 landskamper til og med sommeren 2015 gikk det over 2 år før han igjen ble tatt ut i den brasilianske landslagstroppen. Fred er ikke forventet å være en del av lagets startoppstilling i VM, men noen innhopp er ikke utenkelig.

   Sveits:
   Landet deltar i år i sitt ellevte VM-sluttspill, og det er fjerde gangen på rad at Sveits har kvalifisert seg til mesterskapet. Deres beste prestasjon er tre kvartfinaler fra 1954 og tidligere, en tid hvor bare 16 nasjoner deltok i VM. I senere tid er åttendedelsfinale deres beste prestasjon, og det nådde de senest i 2014, hvor de tapte 1-0 etter ekstraomganger mot Argentina, som senere kom til finalen. Laget ledes av bosniske Vladimir Petković, som tok over etter VM i 2014, og i år mønstrer han en av mesterskapets yngste tropper.

   • Prestasjoner:
    Spilte i en kvalifiseringsgruppe bestående av Portugal, Ungarn, Færøyene, Latvia og Andorra, og hadde dermed gode forutsetninger for å sikre seg minst en andreplass og dermed playoff. Der vant de 9 av sine 10 kamper, før de tapte den siste kampen mot Portugal. Dessverre vant Portugal alle sine kamper etter tapet mot Sveits i første kvalifiseringskamp, og alpenasjonen måtte dermed ut i playoff ettersom portugiserne hadde langt bedre målforskjell. Med 27 poeng på 10 kamper ble sveitserne det beste andreplasserte laget i hele den europeiske kvalifiseringen, og dermed ble laget følgelig seedet i trekningen, hvor de møtte Nord-Irland. De to playoff-kampene ble ikke preget av mål, og Sveits tok seg videre med 1-0 sammenlagt etter å ha scoret på et straffespark i returoppgjøret i Belfast.
    • Viktigste spiller:
     Stokes anvendelige angrepsspiller, Xherdan Shaqiri, er mannen Sveits må sette sin lit til for å komme langt i årets VM. Shaqiri spiller til vanlig høyrekant på både klubb- og landslag, men han er anvendelig nok til å spille i alle posisjonene bak spissen. I landslagstrøyen har han scoret 20 mål på 69 kamper i en alder av 26 år, og det er nesten dobbelt så mange som nestemann i den sveitsiske troppen, hvor Haris Seferović står med 11. Denne sesongen rykket Shaqiri ned fra Premier League med Stoke, men det skyldes ikke angrepsspillerens prestasjoner. 8 mål og 7 målgivende pasninger ble det i årets sesong, og det er meget lite sannsynlig at han blir med Stoke ned i Championship etter VM-sluttspillet.
     • Se opp for:
      Sveits’ 22 år gamle midtstopper, Manuel Akanji, er for mange et ubeskrevet blad, og det er ikke mer enn et år siden han fikk sin debut på landslaget. I januar ble han kjøpt av den tyske storklubben Borussia Dortmund etter å ha levert meget gode prestasjoner for sveitsiske Basel i den første halvdelen av sesongen. Etter overgangen spilte han fast for Bundesliga-klubben i serien, mens han i Europa League-kampene måtte finne seg i å sitte på tribunen ettersom han spilte Champions League-fotball for sin tidligere klubb på høstsesongen.

     Costa Rica:
     Costa Rica har siden debuten i 1990 deltatt regelmessig i VM-sluttspill. Det er sjette gangen de deltar i turneringen, og med unntak av VM i Sør-Afrika i 2010 har de med årets deltagelse kvalifisert seg for samtlige VM siden 2002. Laget har den eldste troppen i sommerens mesterskap, og de er også en av nasjonene med flest rutine i form av landskamper. I forrige VM-sluttspill røk costaricanerne ut i kvartfinalen etter straffesparkkonkuranse mot Nederland, etter selv å ha vunnet på straffer mot Hellas i åttendedelsfinalen. Hele 6 spillere i Óscar Ramírez’ tropp spiller til daglig i hjemlig liga, men over halve troppen tjener til livets opphold i en av Europas største ligaer eller i amerikanske MLS, så til tross for forkjærligheten for hjemlige spillere vil Costa Rica neppe bli en kasteball i VM.

     • Prestasjoner:
      Kom inn i fjerde runde av CONCACAF-kvalifiseringen, hvor de enkelt tok seg videre fra første gruppespill i med 16 poeng på 6 kamper mot Panama, Jamaica og Haiti. I det avgjørende gruppespillet ville 3 av de 6 lagene gå direkte til VM, mens det fjerdeplasserte laget måtte ut i playoff mot et asiatisk lag. VM-plassen ble sikret allerede med 1-1 mot allerede VM-klare Honduras i nest siste kamp. Til slutt endte det med 2. plass bak Mexico, med 3 poengs margin ned til Panama og Honduras på plassene bak.
     • Viktigste spiller:
      Costa Rica har noe så sjelden som en keeper som har vunnet Champions League 3 år på rad, og det er Keylor Navas. Sisteskansen ble hentet til den spanske storklubben Real Madrid siden etter VM-sluttspill, hvor han utenom straffesparkkonkuransene bare slapp inn 2 mål på 5 kamper. Etter sin første sesong i Madrid har han vært et ubestridt førstevalg mellom stengene for hovedstadsklubben, og det har som nevnt over resultert i 3 strake Champions League-trofeer.
      • Se opp for:
       Du husker kanskje mannen som kom inn på tampen av Costa Ricas åpningskamp mot Uruguay i 2014-VM og scoret trøstemålet i 1-3-tapet? Ikke det, nei. Mannen heter Marcos Ureña, og spiller under Bob Bradley i den ferske MLS-klubben Los Angeles FC. Der har han denne sesongen servert 5 målgivende pasninger på de første 7 kampene, før han i mai pådro seg et brudd i et bein i ansiktet. Ureña er ikke en veldig målfarlig spiss, men på landslaget nyter 28-åringen stor tillit. 62 kamper og 15 mål har det blitt, og i det avgjørende gruppespillet i VM-kvalifiseringen scoret han 3 mål på de siste 4 kampene.

      Serbia:
      Det balkanske landet er en forholdsvis ny stat, og som selvstendig nasjon begynte landslaget først å spille tellende kamper i 2006. På første forsøk klarte de å kvalifisere seg til VM i Sør-Afrika i 2010, hvor de røk ut i gruppespillet. I år deltar de i sitt andre VM-sluttspill gjennom tidene, men Serbia har tidligere deltatt i VM som en del av Jugoslavia og og Serbia og Montenegro. Sistnevnte nasjon endte desidert sist i VM i 2006 etter 3 tap og -8 i målforskjell i 2006, men som Jugoslavia har landet betydelig sterkere resultater å vise til. 2 fjerdeplasser og 3 kvartfinaler for nasjonen som på av 60-tallet kom til 2 EM-finaler. I år mønstrer de et av mesterskapets yngste mannskap, og flere av spillerne som vant U20-VM i 2015 er sentrale i årets lag. Nettopp den gylne generasjonen, eller rettere sagt mangel på bruk av spillere fra den generasjonen, var årsaken til at Slavoljub Muslin fikk sparken i fjor høst, til tross for å ha ledet laget til VM. Muslin overtok et landslag som bare vant 2 kamper i kvalifiseringen til EM i 2016, men i dag ledes landslaget av Mladen Krstajić, som var assistent under Muslin.

      • Prestasjoner:
       Tok seg videre som gruppevinner fra en tøff gruppe hvor tre av lagene deltok i EM i 2016. Irland og Wales tapte alle i likhet med Serbia bare 1 kamp i kvalifiseringen, men 6 seire på 10 kamper var nok til at nasjonen fra Balkan til slutt toppet gruppen 2 poeng foran irene. Kun Østerrike, som endte på fjerdeplass, maktet å slå Serbia i løpet av de 10 kampene laget spilte.
       • Viktigste spiller:
        Nemanja Matić er visekaptein på det serbiske landslaget, og til tross for at den snart 30 år gamle defensive midtbanespilleren bare har 39 kamper med flagget på brystet er han en meget viktig spiller for Serbia. Manchester United-spilleren har spilt fast i Premier League de siste 4 sesongene, og for landslaget er han også en betrodd mann. Matić er en spiller som sjelden stjeler de store overskriftene ved blendende dribleraid eller finter, men i hans ankerrolle på midtbanen gjør han arbeidsforholdene til sine lagkamerater betydelig enklere.
        • Se opp for:
         Serbia har flere unge spillere med en lovende fremtid foran seg, men den mest fremtredende er utvilsomt Sergej Milinković-Savić. Lazios 23 år gamle midtbanespiller jaktes av storklubber over hele Europa, og blant annet Manchester United sies å ligge langflate etter spilleren som ryktes å ha en prislapp på over en milliard kroner. Denne sesongen scoret han hele 12 mål i Serie A og 2 mål i Europa League. I tillegg til det hadde han 7 målgivende pasninger totalt i de to turneringene. Milinković-Savić var en del av gullaget fra 2015, men også flere spillere i dagens tropp var sentrale da Serbia vant U20-VM. Noen av spillerne som kan nevnes er  Andrija Zivković og Nikola Milenković, men disse er neppe de eneste spillerne på laget med en lysende fremtid.

        Fotballsonens spådom:
        Brasil er storfavoritter i denne gruppen, og med det mannskapet de har ser vi ingen grunn til å tro at de ikke vil innfri favorittstempelet. I kvalifiseringen har de overbevist stort, men de kan likevel ikke tro at gruppespillet er noen hvilepute. Ingen av de tre andre lagene er noen dårlige fotballag, og i kampen om den andre plassen som gir avansement til åttendedelsfinalene vil det trolig bli jevnt. Serbia har en strålende generasjon på vei opp, og vi tror at det balkanske mannskapet stjeler andreplassen hårfint foran Sveits. Til tross for at vi har plassert Costa Rica på sisteplass i gruppen er det ingenting som tyder på at de ikke vil kunne bite fra seg, og det vil heller ikke være et mirakel dersom de stjeler et avansement på bekostning av Serbia og Sveits.

         1. Brasil
         2. Serbia
         3. Sveits
         4. Costa Rica

         

        Annonse

        Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar