I 2002 spilte både Sverige, Tyskland, Sør-Korea og Mexico seg videre til første utslagsrunde  fra sine respektive grupper da Sør-Korea var vertsnasjoner sammen med Japan. Nå kjemper de om to plasser for å nå 16-delsfinale. 

Sverige (23.plass FIFA-ranking)

Svenskene har en har en stolt VM-historie, men i år er ikke den største stjernen Zlatan Ibrahimovic med til Russland. Det trenger ikke å være noe negativt at en egosentrisk superstjerne ikke er med i troppen, det gir heller rom for et hardtarbeidende og godt organisert kollektiv. For det denne oppskriften som førte til at Sverige vant U21-EM i 2015, noe som engasjerte mange supportere. Janne Andersson funnet plass til fire av disse i VM-troppen i en tropp som i sin helhet kun består av spillere som spiller utenfor Sveriges grenser til vanlig.

Prestasjoner

Slik som de måtte for nå EM i 2016 måtte svenskene gjennom playoff for å ta seg til VM. Der kriget de og kjempet hardt over to kamper og vant 1-0 sammenlagt mot Italia. Dit tok de seg gjennom en sterk kvalifisering uten Zlatan, hvor de ble nummer to i gruppe A bak Frankrike med 6-1-3. Men svenskene var de eneste som slo gruppevinneren i gruppen, og havnet blant annet over Nederland på bedre målforskjell.

Viktigste spiller

Skal Sverige gå videre til 16-delsfinaleer det kollektivet som må fungere, men av og til er man avhengige av noen som skape på egenhånd, og da kan Emil Forsberg være verdifull når Zlatan er borte. Den hurtige venstrekanten kan skape trøbbel for mange høyrebacker, og siden debuten for RB Leipzig i 2015 har det blitt 18 mål og 35 målgivende for Forsberg. Kan også trekke frem kaptein Andreas Granqvist i midtforsvaret som styrer forsvaret med ro og sprer trygghet med sine 69 A-landskamper.

Se opp for

Viktor Cleasson og Isaac Kiese-Thelin er to unge spillere som kan bruke VM som et utstillingsvindu. Thelin var med å spille Sverige til U21-gullet og er en hurtig, sterk og god avslutter som kan imponere mange om han får sjansen på topp, hvor Ola Toivonen og Marcus Berg ser ut til å bli foretrukket. Playmakeren Cleasson er lagkamerat med Stefan Strandberg i Krasnodar i Russland til daglig og har en slepen teknikk og presis høyrefot. Vil mest sannsynlig starte på høyrekanten og har vært i søkelyset til blant annet Swansea den siste tiden.

Tyskland (1.plass FIFA-ranking)

EM for to år siden ble en skuffelse sett med tyske øyne, og det ble stilt spørsmål til hvordan fremtiden til det tyske landslaget ville se ut. Joachim Lows mannskap har motbevist skeptikerne med en sterk kvalifisering og da de vant Confererations Cup med et ungt B-laget viser det at det gror godt i de tyske rekkene. Når man skal se på favorittene foran ethvert mesterskap de siste årene har det vært vanskelig å komme utenom Tyskland som har vunnet turneringen fire ganger tidligere, i år er intet unntak og de hvitkledde blir sett på som en av de store favorittene.

Prestasjoner

Den regjerende mesteren hadde ingen problemer med å kvalifisere seg til sommerens VM-sluttspill, og var sammen med Belgia nasjonen som scoret flest mål i VM-kvalifiseringen i Europa med sine 43 nettkjenninger i gruppe C. Endte komfortable elleve poeng foran Nord-Irland og var ubeseiret og slapp inn kun fire mål med blant annet 6-0 seier over Norge og åtte måls seier mot San Marino. Det betyr at de ikke har tapt en offisiell landskamp siden semifinale-tapet mot Frankrike i 2016, men har tapt sine to siste treningskamper mot henholdsvis Brasil og Østerrike og har ikke vunnet på fem kamper.

Viktigste spiller

«Die mannschaft» har en av mesterskapets sterkeste og bredeste tropper, noe som gjør det vanskelig å trekke frem noen enkelt spillere i det velsmurte maskineriet til landslagssjef Joachim Löw. Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Mats Hummel og Jonas Hector vil utgjøre en sterk firer sammen med enten Manuel Neuer eller Marc-Andre ter Stegen bakerst og rydder unna. Likevel er det vanskelig å komme utenom Thomas Müller. Bayern München-spissen scoret fem mål i både 2010- og 2014-sluttspillet, og for å heve seg i et mesterskap er man avhengige av målscorere, og her kan de utroligste Müller-mål utgjøre tungen på vektskålen. Er dessuten kun seks scoringer unna å kunne kalle seg tidenes mestscorende i et VM-sluttspill og vil det med dytte landsmann Miroslav Klose ned på andre plass.

Se opp for

Nevnte Joshua Kimmich har levert gode prestasjoner for Bayern München denne sesongen, og den offensive høyrebacken kan fortsette i samme spor i VM og overraske med både mål og målgivende. Samtidig har Timo Werner markert seg som en god avslutter, og den hurtige 22-åringen som debuterte på A-landslaget i fjor scoret tre mål i kvalifiseringen. I flere år er det blitt snakket om en spisskrise siden Klose ga seg med få alternativer, til tross for at Müller har levert målpoeng, men nå ser det ut til at Tyskland har produsert en spiss i verdensklasse.

Sør-Korea (61.plass FIFA-ranking) 

Sør-Korea har vært et fast innslag i VM siden 1986, og da de arrangerte mesterskapet selv i 2002 slo de til med en fjerdeplass, noe som er det beste landet med i overkant av 100 millioner innbyggere har prestert i VM-sammenheng. VM-troppen til Shin Tea-yong består i hovedsak fra spillere fra hjemlig liga og treningskampene i 2018 har ikke vært imponerende med tap mot flere europeiske land, men de har scoret i seks av syv treningskamper i år.

Prestasjoner

Har vært gjennom flere omfattende kvalifiseringsrunder, men kom seg til VM uten å imponere nevneverdig i den siste kvalifiseringsrunden for Asia. I gruppe med blant annet med Syria, Qatar, Usbekistan og Iran og havnet på andreplass med 4-3-3 bak Iran, men de scoret kun elleve mål mot svak motstand og slapp også inn ti mål på like mange kamper. Flere sentrale spillere sliter dessuten med skader,

Viktigste spiller

Vanskelig å komme utenom Son Heung-min. Tottenham-angriperen kan dra av en mann, er hurtig og er en god avslutter. Har vært en av London-klubbens beste spillere de siste sesongene og har enorm status i Sør-Korea. Ble toppscorer i kvalifiseringen med syv mål og for Sør-Korea er avgjørende at han leverer på topp i 4-4-2 om de skal ha noen sjanse.

Se opp for

Ki Sung-yeung. Ki spiller til vanlig balløya for Swansea og flere hevder det er merkelig at ingen større klubber har plukket opp 29-åringen. Ble sendt til Australia av faren for å bli fotballproff som ung gutt, har siden utviklet en slepen teknikk og en god pasningsfot, og noterte seg også for fire mål i kvalifiseringen.

Mexico (15.plass FIFA-ranking)

Mexico har deltatt i de seks siste verdensmesterskapene og har gått videre fra gruppespillet hver gang. Det er vanskelig å vite hvor man har Juan Carlos Osorios menn ettersom de kan variere mye i prestasjonene, og treningskampene i 2018 har bært preg av målfattige oppgjør til tross for flere sterke offensive spillere. Mexico har flere spennende spillertyper, og den endelige VM-troppen er en god blanding av utenlandsproffer og spillere som holder til i den hjemlige ligaen Liga MX. Kvalifiserte seg til Confederations Cup med Gold Cup seieren i 2o15, og endte på fjerdeplass etter bronsefinale tap mot EM-vinner Portugal etter ekstraomganger.

Prestasjoner

Tok seg komfortabelt og oppskriftsmessig til VM i siste kvalifiseringsrunde med god margin i gruppe med blant annet VM-klare Costa Rica og Panama, med 6-3-1 hvor det altså kun ble ett tap på ti kamper, og de tapte ingen kamper i fjerde kvalifiseringsrunde hvor de kun slapp inn ett mål.

Viktigste spiller

Det er flere interessante spillere på dette Mexico-laget, men Javier «Chicharito» Hernández skiller seg ut. Den tidligere Manchester United-spissen er tidenes mestscorende for Mexico med sine 43 mål, og måltyven kan tangere Luis Hernández som er regnet som Mexicos største spisstalent gjennom tidene dersom han finner veien til nettmaskene én gang i løpet av mesterskapet. Videre kan midtbanespillerne Giovano dos Santos og veteranen Andres Guardado bli avgjørende. Vi må heller ikke glemme hvordan Guillermo Ochoa tidvis herjet i Brasil i VM for fire år siden, og sisteskansen kan bli viktig i sommerens mesterskap også.

Se opp for

Hirving Lozanzo kommer fra en god sesong i PSV i Eredsivisie hvor de rødkledde ble seriemester og Lozanzo rangert som den tredje beste spilleren gjennom sesongen av WhoScored. Starter mest sannsynlig på høyrekanten i 4-3-3 for Mexico, men beviste i Eredsvisie denne sesongen at han bekler begge sidene. Den driblesterke 95-modellen ble toppscorer for Mexico i kvalifiseringen og fotballpublikummet kan glede seg til å se han i aksjon i sommer.

Spådom for gruppe F

  1. Tyskland
  2. Sverige
  3. Mexico
  4. Sør-Korea

Det er liten tvil om at det er Tyskland som er soleklare gruppe favoritter, og de vil mest sannsynlig vinne alle tre kampene og ta seg enkelt videre til 16-delsfinale. Hvem som kaprer andreplassen er det imidlertid mer spennende knyttet rundt, og tredje kampdag kan bli spesielt avgjørende. Da møtes nemlig Mexico og Sverige, og vi antar at det er disse nasjonene som kjemper om plassen bak suverene tyskere og vinneren av den kampen har store muligheter for avansement. Vi tror Sør-Korea blir en liten kasteball i gruppen og vil få det tøft i gruppe F.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Født i 1998 og har skrevet for Fotballsonen siden februar 2014. Holder til i Norge-avdelingen.

Legg igjen en kommentar