Fotballsonen ser nærmere på de mest spennende spillerne i sommerens VM og vi starter det hele med spillerne fra gruppe A og B.

Vi har valgt å ta for oss de som ikke er blant de etablerte stjerner i de største klubbene i verden, men noen av de større navnene som kan være aktuelle for en overgang vil også bli nevnt. Hovedfokuset ligger dog på de litt mindre kjente talentene, som man kan ha et ekstra øye til under sommerens VM. Det betyr at spillere som Kylian Mbappé, Marco Asensio og Gabriel Jesus ikke inkluderes, selv om de åpenbart er blant VMs største talenter.

Vi vil ta for oss fem spillere i hver gruppe, men da det er stor forskjell på antallet talenter for de ulike landene er det ikke alle lag som vil nevnes. Kravene for å være med er at spilleren er født senest i 95. Det betyr at alle spillerne er 23 eller yngre.

 

Gruppe A:
Ramadan Sobhi – 23.01.1997 (21 år) – Kantspiller – Egypt (Stoke City)
Sobhi er Egypts neste håp. I et landslag hvor det meste hviler på Mohamed Salahs skuldre er det mange som har tro på at Sobhi også kan ta utvikle seg til å bli en fremtidig ledestjerne for nordafrikanerne. 21-åringen er et hurtigtog med et teknisk register som gjør ham til et mareritt å møte i én mot én-situasjoner, og selv om det ikke har blitt all verdens med målpoeng etter overgangen til Stoke har han også mål i seg. Han debuterte på landslaget tilbake i 2015, bare 17 år gammel. Foreløpig har han ikke tatt det store steget, men mye tyder på at han vil bli solgt fra Stoke og et godt VM kan bety mye for Sobhi.

Aleksandr Golovin – 30.05.1996 (22 år) – Midtbanespiller – Russland (CSKA Moskva)
Russland har slitt med å produsere store spillere etter at generasjonen som imponerte i EM2008 ikke maktet å følge opp. Nå er Golovin den som hittil har vist det største potensialet av de i Russlands VM-tropp, og om han leverer et godt mesterskap på hjemmebane blir han fort aktuell for klubber i større ligaer. Golovin er en spiller som kan bidra begge veier og som kan takle så vel som å styre spillet. Har mål i seg og leverte syv scoringer for CSKA denne sesongen. God med begge bein og har også et godt langskudd.

Rodrigo Bentancur – 25.07.1997 (20 år) – Midtbanespiller – Uruguay (Juventus)
Bentancur har forsåvidt slått igjennom på det høyeste nivået, men er likevel et ubeskrevet blad for mange. En rekke toppklubber lå langflate etter uruguyaneren den gang han spilte i Boca Juniors, og selv om Milan lenge så ut til å trekke det lengste strået havnet han til slutt i Juventus. Der fikk han 20 seriekamper, og 5 kamper i Champions League i sin første sesong. Bentancur er svært anvendelig og har et bredt register, men for Uruguay er dette fort playmakeren som skal styre laget fra midtbanen.

Lucas Torreira – 11.02.1996 (22 år) – Midtbanespiller – Uruguay (Sampdoria)
Nok en ung midtbanemann fra Uruguay, og også denne karen spiller i Serie A. Torreira dro til Pescara som 17-åring og leverte en svært god sesong der i 15/16. Nå har han lagt bak seg to meget solide sesonger i Sampdoria og mye tyder på at han vil gå videre i løpet av sommeren. Han har bare to landskamper bak seg så langt, men Torreira kan fort få muligheten for Uruguay og det kan bli spennende å følge ham både i og etter VM. Også Torreira er en relativt allsidig spiller, men den 168 cm høye midtbanespilleren har sine fremste styrker defensivt.

Maxi Gomez – 14.08.1996 (21 år) – Spiss – Uruguay (Celta Vigo)
Denne karen får man antagelig ikke se så mye i VM, all den tid Suarez og Cavani er soleklare førstevalg på topp for Uruguay. Skulle de slite med å finne nettmaskene er det dog muligheter for at vi får se Gomez, og det kan fort bli et spennende møte med Uruguays nye spisshåp. Er forholdsvis komplett og både scorer og bidrar i det oppbyggende spillet. Svært god i lufta og har også vist seg som en bra avslutter. Fikk overgangen til europeisk fotball foran forrige sesong og leverte 18 mål og fem målgivende i sin første sesong i Celta Vigo, og kan fort være moden for større oppgaver.

 

Gruppe B:
Amine Harit – 18.06.1997 (20 år) – Offensiv midtbane – Marokko (Schalke 04)
Dette er en mann å se opp for! Etter å ha representert fødelandet Frankrike på U-nivå valgte Harit til slutt Marokko, og muligheten for VM-billett. Etter en strålende sesong i Schalke, hvor han ble kåret til årets nykommer i Bundesliga, var det ingen tvil og i sommer får vi gleden av å se Harit. Undertegnede hadde gleden av å se ham under U19-EM i 2016, hvor han tidvis herjet for Frankrike. Nå blir det spennende å se ham for Marokko, hvor han til tross for bare tre landskamper så langt kan få muligheten til å vise seg frem. Fantastisk driv med ball og en tilrettelegger på høyt nivå.

Achraf Hakimi – 04.10.1998 (19 år) – Høyreback – Marokko (Real Madrid)
Marokko kommer til mesterskapet med flere spennende unggutter. I tillegg til overnevnte Harit har jeg også veldig sansen for Achraf Hakimi, som har fått prøve seg litt på A-laget for Real Madrid og spilt seg til fast plass på Marokko. Den driblesterke høyrebacken har til og med scoret noen mål for Real og er utvilsomt et spennende prospekt. På motsatt back håper jeg at vi også får se en unggutt i Hamza Mendyl, som fikk prøve seg på tampen av sesongen for Lille og som har vært svært lovende i de siste landskampene for Marokko.

Saeid Ezatolahei – 01.10.1996 (21 år) – Midtstopper/Defensiv midtbanespiller – Iran (FC Rostov)
Det er nok ikke så mange som har hørt om Ezatolahei tidligere, men i iransk fotball har det gått gjetord om unggutten i lange tider. Allerede som 16-åring spilte han på øverste nivå i Iran, og Atletico Madrid snappet ham opp. Der var mulighetene for A-lagsspill dårlige og russisk fotball ble neste stoppested. Der har han vært eid av Rostov, men også spilt på utlån i Anzhi og Amkar Perm. På landslaget har han vært fast inventar siden 2015(!), og 21-åringen har allerede spilt 25 landskamper som midtstopper og defensiv midtbane. Det er for et landslag som knapt slipper inn mål og den fysisk robuste iraneren kan få muligheten til å skinne på den internasjonale scenen i sommer.

Alvaro Odriozola – 14.12.1995 (22 år) – Høyreback – Spania (Real Sociedad)
Når du kommer med i Spanias VM-tropp er du ikke et ubeskrevet blad, men Odriozola er relativt fersk på landslaget. Har bare fått tre landskamper så langt, men kan fort få muligheter også i VM. 22-åringen må være blant mesterskapets raskeste spillere og den offensivt anlagte høyrebacken er underholdende å se på. Allerede ønsket av større klubber enn Real Sociedad og med et godt VM kan han fort bli aktuell for større oppgaver.

Goncalo Guedes – 29.10.1996 (21 år) – Kantspiller – Portugal (PSG)
Få har spilt flere U-landskamper for Portugal enn Goncalo Guedes og kantspilleren har lenge vært kjent som et stortalent, men karrieren fikk seg en liten nedtur etter overgangen til PSG. På utlån i Valencia har han dog levert strålende, med fem mål og ni målgivende denne sesongen. Har fantastiske ferdigheter med ballen og et voldsomt tempo, hvilket gjør ham til en nytelse å se på. Litt i samme gate har vi et år eldre Gelson Martins, men han får antagelig ikke spille like mye. Uansett har Portugal flere unge spillere det er verdt å følge med på!

Ruben Dias – 14.05.1997 (21 år) – Midtstopper – Portugal (Benfica)
I en gruppe med så mye morsomt å velge i så tar jeg meg friheten til å hive med en ekstra spiller. Ruben Dias har bare en landskamp, og den kom rett i forkant av mesterskapet. Han har dog levert en så god sesong i Benfica, hvilket blant annet ga ham prisen som årets gjennombrudd i Primeira Liga. Dias har en voldsom fysikk og er forholdsvis god med begge bein, men er fortsatt relativt uryddig i stilen. Skulle Fonte (eller Pepe) levere svakt mot Spania kan fort Dias få muligheten og da skal man ikke se bort fra at han vil gripe den slik han har gjort i Benfica.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar