Fotballsonen sitt skråblik på de ulike VM-gruppene fortsetter, og nå kommer turen til den åpne Gruppe H.

 

Polen
Vi starter med presenteringen av gruppe H med laget som var førsteseedet under trekningen, nemlig Polen. Polen er alltid en outsider det er vanskelig å tippe. Et lag som har en fin miks av store stjerner, unge talenter og litt mer uskrevne blad preger nesten alltid Polen, og dermed varierer prestasjonen deres også ganske mye. Denne stolte nasjonen har ikke helt fått det til i VM siden 1982, når de kom på tredjeplass. De siste to verdensmesterskapene har gått uten polakkene, og nå mer de nok ute etter å vise at de har noe i det gjeveste selskap å gjøre. Leverte en godkjent kvartfinale i Frankrike for to år siden, men var nok litt skuffet over at de røk på straffespark mot Europamesteren Portugal. Går inn i mesterskapet på en råsterk syvende plass på FIFA-rankingen, men det skal nok mye til for å forsvare denne.

Prestasjoner
Polen vant sin gruppe i VM-kvalifiseringen helt suverent. Hele fem poeng skilte det ned til andreplassen Danmark når alle kampene var spilt, og de kan si seg godt fornøyd med å ha vunnet åtte av kampene. Mål ble det også scoret av dem, hvor deres store stjerne Lewandowski scoret halvparten av de 28 målene. Det man kan utsette på kvalifiseringen deres er at de slapp inn altfor mange mål, og det må de gjøre noe med om de skal nå langt. 14 mål imot som gruppevinner i en ganske svak gruppe er ikke veldig imponerende. Dette kan skyldes at de eksperimenterte mye mellom 3-5-2 og 4-4-2, men trener Nawalka bør ha funnet ut av det nå.

Viktigste spiller
Når en spiller scorer 14 av 28 mål for landslaget sitt i kvalifiseringen er det ingen tvil om hvem som er deres viktigste spiller, nemlig Robert Lewandowski. Bayern Munchens notoriske målscorer leverer alltid varene både for klubblag og landslag. Kanskje verdens mest dødelige og komplette spiss kommer til VM med et ønske om klubbskifte over sommeren, noe som bør tyde på at motivasjonen hans er god. 29 åringen er Polens kaptein og hele nasjonen håper han skal lede landslaget til et suksessrikt VM.

Se opp for
Sist EM var Piotr Zielinski 22 år, og mange hadde tro på at han skulle få et lite gjennombrudd i Frankrike.  Da hadde han gjennomført et fint låneopphold i Empoli, men mesterskapet fikk dessverre ikke et like fint VM. Nå har han kjempet seg til en fast plass i et råsterkt Napoli og blitt linket til klubber som Liverpool og Manchester United i det siste. En veldig underholdende spiller på sitt beste er denne unge Polakken, har et teknisk register få andre har, og skaper ofte mange sjanser for sitt lag. Er selvskreven i Nawalkas startellever, vil dette være mesterskapet han for alvor skal tre ut av skyggen til sine mer kjente kamerater i Napoli?

 

Colombia
Dette Sør-Amerikanske laget ble manges favoritter når de imponerte stort under sist verdensmesterskap. Med fart, teknikk og masse spilleglede virket det som om Colombia kunne slå hvem som helst. Eventyret endte i kvartfinalen, men v fikk for alvor stiftet bekjentskap med et lag som hadde vært uten VM-spill siden 1998, og ikke vært i sluttspillet siden 1990. Nå er de rangert som det 13-beste landslaget i verden. Polen var førsteseedet, men nå vil nok mange se på Colombia som favoritter i pulje H. Pekerman har stått ved roret siden 2012 og fått god til å bygge opp et solid fundament. Landslaget hadde mange unge spillere med sist gang de spilte VM, spillere som fortsatt er der med enda mer erfaring fra toppfotball. Falcao, Cuadrado, Bacca, James Rodriguez og gjengen er godt kjente for vanlige fotballinteresserte. Skal de og resten nok en gang imponere under et verdensmesterskap?

Prestasjoner
Der hvor europeiske landslag havner i puljer med veldig varierende motstand er historien helt annerledes for sør-amerikanske landslag. De møter knassterk motstand i form av lag som Brasil, Argentina, Chile og Uruguay, og det er alltid tøff kvalifisering. Man har også jokere som Peru og Bolivia med hjemmebane i høyden som alltid kan overraske. Colombia imponerte ikke nevneverdig i denne kvalifiseringen, men klarte å stikke av med en grei fjerdeplass. Falcao og gjengen slet i flere kamper, og fra syvende plassen til tredjeplassen skilte det til slutt 4 poeng, noe som viser hvor jevnt det var.

Viktigste spiller
James Rodriguez tok virkelig steget opp på stjernehimmelen etter VM i Brasil 2014. Stakk av med gullstøvelen og fikset seg en drømmeovergang til Real Madrid. Det ble stopp for Colombia i kvartfinalen, men for noen øyeblikk vi fikk servert av den da ukjente diamanten til Pekerman. Har vært på utlån til Bayern Munchen denne sesongen etter å ha slitt litt med å få fast plass i et solid Real Madrid. Der har han imponert med flere mål og målgivende, og har vist verden at det ikke er noen tvil om at han er en klassespiller. Er utrolig viktig for landslaget sitt, og er den som skal diktere og mange ganger avslutte angrepene.

Se opp for
Midtstopperne til Colombia er fra den «gylne andregenerasjonen», og de har spilt seg varme i landslagstrøya. Davinson Sanchez er et kjent navn for dem som følger med på Premier League, hvor han har etablert seg i Tottenham. Ved siden av seg får han midtstopperen på 23 år som Barcelona sikret seg i Januar. Yerry Mina er et beist av en midtstopper som med sine 1.95 er en solid trussel på dødballer. Tre mål på 10 landskamper er solide greier, og med Rodriguez sin solide dødballfot kan han fort bli en viktig angrepstrussel for de gulkledde.

 

Senegal
Landslaget som i 2002 imponerte alle sammen og plasserte Senegal på fotballkartet for alvor er tilbake i det gode selskap. Er klar for sin andre deltagelse noensinne etter mange svake år i tiden etter kvartfinalen i Japan. Det har kommet mange spennende spillere i ung alder fra Senegal i det siste, men få av dem har dessverre slått skikkelig igjennom slik det var forventet. Suksess i VM er gjerne nøkkelen for spillere, og det så vi virkelig etter at blant annet Liverpool plukket opp både Salif Diao og El Hadji Diouf etter gode prestasjoner i VM. Dette kommer garantert til å sitte i bakhodet til alle spillerne som drømmer om å få prøve seg i større klubber. Spesielt offensive spillere er det mange spennende å velge i, mange med fart og finesse i massevis. Kan landslgstrener Aliou Cissè få dem til å spille sammen kan det blir mye moro med de grønnkledde.

Prestasjoner
Senegal var VM-kvalifiseringsgruppa si i Afrika. Fire seire, to uavgjort og null tap er veldig sterkt. Møte dog ikke den sterkeste motstanden, så hvor mye man skal legge i resultatene der er vanskelig å si. Ti mål for og tre mål mot var status til slutt, noe som må sies å være litt svakt med tanke på motstanden offensivt, men det viser at forsvaret med Koulibaly fra Napoli som stjernen kanskje er sterkere enn man tenker?

Viktigste spiller
Senegal har mange spillere som blir viktige for å balansere laget, og løpskraft på midten er det nok av i maskinene Gueye, Kouyate og N’Diaye blant annet, men når man snakker om den viktigste spilleren er det umulig å komme utenom stjernen Sadio Mane. Har hatt en fantastisk sesong med Liverpool, og toppet det hele med å spille Champions League finale. Bør komme inn i mesterskapet med god selvtillit. Byr virkelig på seg selv på banen, noe som ofte resulterer i betydelige offensive involveringer. Med sin voldsomt direkte spillestil blir han en håndfull for de fleste i dette mesterskapet.

Se opp for
Ved siden av Mane i angrepet kan Senegal velge og vrake mellom Balde Keita, Mame Biram Diouf, Diafra Sakho, M’Baye Niang og unge spennende Ismailia Sarr, noe som virkelig er tungt skyss. Førstnevnte har i lang tid vært en spiller mange har ventet på at skal slå skikkelig igjennom. Vært kjent i lang tid for de som spiller Football Manager, men har de siste årene også prestert på banen i virkeligheten for Lazio, og nå Monaco. Er en spiller som er veldig uforutsigbar, og den spanskfødte spissen som vokste opp på akademiet til Barcelona er som kan være den spilleren som skyter Senegal videre fra gruppe H.

 

Japan
Japan deltar i sitt sjette VM på lag, men sjeldent har det vært lavere forventinger til dem. Har mange ganger tidligere sjarmert fotballpublikumet i verden med energisk spill og offervilje. Nå går de inn i mesterskapet uten press i en gruppe hvor alt kan skje. Troppen de stiller med har få spillere som er i hjemlig liga, med domineres av spillere som tjener pengene sine i Tyskland. Trener Nishino har en rutinert tropp med mange spillere som har over 80 landskamper og deltatt i flere VM. Yngste spiller er 23 år, noe som tyder på at Japan skal satse på at rutinen skal hjelpe dem i tøffe kamper i Russland.

Prestasjoner
Japan vant gruppen sin i kvalifiseringen mot blant annet Australia og Saudi Arabia. Har som Senegal ikke hatt den vanskeligste kvalifiseringen og kvalifiseringen var aldri skikkelig i fare etter de fikk sporet på skinnene etter en litt trøblete start. De hadde fremgang under hele kvalifiseringen og var sikret allerede en kamp før slutt. Ble slått av Saudi Arabia i siste kamp når de hadde lite å spille for, og vant derfor ikke puljen så suverent som de kanskje burde.

Viktigste spiller
Her er det to rutinerte offensive spillere som må dele på statusen som viktigste spiller, nemlig Shinji Kagawa og Keisuke Honda. For at Japan skal prestere er de veldig avhengig av at disse to ballsikre spillerne skal skape rom og muligheter for seg selv og sine lagkamerater.

Se opp for
Japan sender som skrevet tidligere ikke en tropp med så mange unge talenter til Russland. 27 år gamle Genki Haraguchi, som til daglig spiller for Fortuna Dusseldorf, ble toppscorer i kvalifiseringen fra sin offensive midtbaneposisjon. Er den som skal fylle opp inn i boks i Japan sin 4-2-3-1 formasjon, og dette resulterer i at han kommer til mange målsjanser. Er kanskje ikke den spilleren med blendende teknikk, men en solid spiller som kan trekke i trådene ved siden av de mer kjente midtbanepartnerne sin er han.

 

Spådom for gruppe A

  1. Colombia
  2. Senegal
  3. Polen
  4. Japan

Vi i Fotballsonen tror Colombia skal ha kvalitet nok for å komme seg videre fra denne gruppen. Japan blir nok kasteballen som er den kampen de tre andre lagene MÅ vinne. Vi tror åpningskampen mellom Polen og Senegal 19.juni blir en slags finale mellom disse lagene, og at Senegal trekker det lengste strået som følger av at Polen har slitt litt defensivt og kan få det tøft om kjappe senegalesere.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar