Fotballsonen ser nærmere på de mest spennende spillerne i sommerens VM og vi har nå kommet til talentene fra gruppe C og D.

Vi har valgt å ta for oss de som ikke er blant de etablerte stjerner i de største klubbene i verden, men noen av de større navnene som kan være aktuelle for en overgang vil også bli nevnt. Hovedfokuset ligger dog på de litt mindre kjente talentene, som man kan ha et ekstra øye til under sommerens VM. Det betyr at spillere som Kylian Mbappé, Marco Asensio og Gabriel Jesus ikke inkluderes, selv om de åpenbart er blant VMs største talenter.

Vi vil ta for oss fem spillere i hver gruppe, men da det er stor forskjell på antallet talenter for de ulike landene er det ikke alle lag som vil nevnes. Kravene for å være med er at spilleren er født senest i 95. Det betyr at alle spillerne er 23 eller yngre.

 

Gruppe C:

Daniel Arzani – 04.01.1999 (19 år) – Kantspiller – Australia (Melbourne City)
I en tropp bestående av stort sett rutinerte spillere, stikker Arzani seg ut som et spennende navn hos Australia. Den iranskfødte 99-modellen har levert en god sesong i den hjemlige ligaen, og med bakgrunn fra gatefotball og futsal har unggutten et register som gjør ham til en attraksjon på banen. Kom med på årets lag i A-league og ble kåret til årets unge spiller, men venter enda på gjennombruddet på landslaget. Kommer det i sommer blir det fort en overgang og da er det nærliggende å tro at City-tilknytningen vil gjøre at han fortsetter i lyseblått.

Kasper Dolberg – 06.10.1997 (20 år) – Spiss – Danmark (Ajax)
Våre naboer har en del spennende spillere og Kasper Dolberg har vært kjent som et av Skandinavias største stjerneskudd de siste årene. Leverte en voldsom sesong i fjor, men har ikke helt klart å følge opp denne sesongen. Den fysisk robuste 20-åringen har dog fremtiden foran seg og med en skade på Bendtner er veien til spilletid blitt kortere.

Pione Sisto – 04.02.1995 (23 år) – Kantspiller – Danmark (Celta Vigo)
I Pione Sisto har Danmark en voldsom x-faktor. Foreløpig leverer den Uganda-fødte kantspilleren noe ujevnt, men på sitt beste er han en fryd for øyet. Har lagt en strålende sesong bak seg i Celta Vigo, hvor han lenge var La Ligas fremste tilrettelegger. Han endte til slutt på ni målgivende og den driblesterke kantspilleren kan fort spille en avgjørende rolle for danskene. Her kunne også Andreas Christensen vært nevnt, men som etablert spiller i Chelsea er han ikke akkurat et ubeskrevet blad.

Benjamin Pavard – 28.02.1996 (22 år) – Midtstopper/høyreback – Frankrike (Stuttgart)
I et lag spekket med stjerner og talent er det ikke så mange ukjente å ta tak i hos Frankrike. Kylian Mbappe, Ousmane Dembele, Thomas Lemar og Lucas Hernandez spiller allerede viktige roller i flere av Europas største lag, tross sin unge alder. Det er dog noen av ungguttene på Frankrikes landslag som ikke er like kjent for alle. Benjamin Pavard er blant disse, selv om han neppe forblir i skyggen veldig lenge. Det er trangt om plassene, men Pavard har likevel fått en del spilletid inn mot mesterskapet og er svært høyt ansett i Frankrike. Etter at Stuttgart hentet ham for sensasjonelle 5 millioner euro tilbake i 2016 har han hatt en voldsom utvikling og fått utløp for potensialet som ga ham 15 kamper for U21-landslaget. Spiller stopper i klubblaget, men på landslaget kjemper han om den høyre backplassen, hvor han har bidratt godt offensivt i de kampene han har spilt. Strålende pasningsspiller med gode fysiske forutsetninger og et godt blikk for spillet. Blir ikke lenge i Stuttgart, men Bundesliga-klubben vil ha store penger for å slippe franskmannen. I samme åndedrag må jeg forøvrig nevne PSG-spiller Presnel Kimpembe, som fikk 27 seriekamper for storklubben denne sesongen. Han er også svært lovende, men det er mindre trolig at han vil spille nevneverdig i dette mesterskapet.

Renato Tapia – 28.07.1995 (22 år) – Midtstopper/defensiv midtbane – Peru (Feyenoord)
Ble hentet til europeisk fotball allerede som 18-åring, når han gikk til Twente. Etter fire år i Nederland har han skiftet klubb til Feyenoord, hvor det har gått litt trått de siste sesongene. Tapia ar vært ansett som et stort talent, men gjennombruddet har ikke kommet foreløpig. På landslaget nyter han dog stor tillit, og her spiller han stort sett defensiv midtbane. Aggressiviteten og taklingsstyrken gjør ham til en vond spiller å møte og han har også et bra register med ballen, men det svinger i overkant mye. Tapia spiller på høy risiko, både med og uten ball, men når det lykkes ser det veldig bra ut og om han finner formen er VM et strålende utstillingsvindu.

 

Gruppe D:
Giovani Lo Celso – 09.04.1996 (22 år) – Midtbanespiller – Argentina (PSG)
Til tross for at han ikke er det mest velkjente navnet har Lo Celso fått sitt gjennombrudd i PSG denne sesongen. Han har spilt nesten 50 kamper for den franske serievinneren, og selv om mange av disse har vært som innbytter har han levert svært godt. Argentineren bidrar begge veier, og er en god ballvinner så vel som en offensiv bidragsyter. At han skulle få en såpass stor rolle i PSG allerede i sin første fulle sesong for laget var det få som hadde ventet. Lo Celso debuterte ikke på toppnivå før han var 19 og har aldri spilt U-landskamper for Argentina. I fjor fikk han muligheten på landslaget, og inn mot VM virker han å være tiltenkt å få en del spilletid. Han er en elegant spiller med et voldsomt driv, til tross for at han er en noe utypisk dribler med sin svært rake rygg. Venstrefoten til Lo Celso er også noe enhver fotballelsker vil sette pris på, og han har en imponerende evne til å se det ingen andre ser. Følg med på denne gutten!

Christian Pavon – 21.01.1996 (22 år) – Kantspiller – Argentina (Boca Juniors)
Den 167 cm høye kantspilleren spiller fortsatt i hjemlig serie, men er nok høyaktuell for en overgang til større ligaer. Har virkelig vist seg frem i de fem landskampene han har fått til nå og har levert tre målgivende på disse kampene. I Boca viste han seg også som en strålende tilrettelegger, med hele 11 assist på 26 kamper. I tillegg scoret han fem mål, selv om han fortsatt sliter litt med å omsette sjanser i mål. Er svært god til å drible og har bra tempo i kroppen, men det er først og fremst kreativiteten og evnen til å sette opp andre i scoringsposisjoner som gjør at Pavon kan få noen muligheter i VM. Gjør han det er det bare å følge med, for dette er et navn man kommer til å høre mer om i tiden som kommer.

Albert Gudmundssson – 15.07.1997 (20 år) – Kantspiller – Island (PSV Eindhoven)
Islendingene får på utrolig vis frem stjerner med jevne mellomrom, og Albert Gudmundsson ser ut til å kunne bli det neste store. Han gikk til Heerenveen allerede som 15-åring og har senere endt i PSV.  Der har han et voldsomt målsnitt til å være kantspiller for ungdomslaget, og det siste året har 97-modellen også fått prøve seg for årets serievinner i Eredivisie. Kantspilleren leverte hat-trick i sin første landskamp(mot Indonesia) og har også et veldig godt målsnitt på U-landslag. Har et voldsomt råpotensial med hurtighet og gode basisferdigheter, så gjenstår det å se om han kan bli stabil nok over tid. Sønn av kommentatoren som ble viden kjent når Island tok seg langt i EM2012, og eller fra en familie med en stolt fotballhistorie på Island. Mannen han er oppkalt etter, sin oldefar, var Islands første utenlandsproff og spilte blant annet i både Arsenal og Milan, så dette er et navn som forplikter på Island.

Wilfried Ndidi – 16.12.1996 (21 år) – Midtbanespiller – Nigeria (Leicester)
Som en etablert Premier League-spiller er ikke Ndidi ukjent for nordmenn, men at han er bare 21 år og leverer på det nivået han gjør vil antagelig føre til at større klubber kommer på banen. Leicester har økonomi til å stille på Ndidi, men basert på hvor solid han var foregåene sesong er han nok et aktuelt navn for klubber som trenger en ryddegutt på midtbanen. Har også etablert seg på landslaget, hvor han debuterte som 18-åring. Landslagshistorien er forøvrig noe brokete for Ndidi, som egentlig skulle spille Afrikamesterskapet for U17-landslaget da en alderstest sannsynliggjorde det at han var eldre enn han skulle være. Det kan være noe som vil påvirke eventuelle klubber som potensielt vil kjøpe Ndidi, men sannsynligvis har han en god karriere foran seg.

Tyronne Ebuelhi – 16.12.1995 (22 år) – Høyreback – Nigeria (Benfica)
Ebuelhi er nøyaktig ett år eldre enn Ndidi, men foreløpig er han ikke en like etablert spiller. Han har likevel sikret seg en overgang til Benfica denne sommeren, etter en svært god sesong for ADO Den Haag. Den hurtige høyrebacken har en fysikk som gjør ham til et spennende prospekt, med sine 187 centimeter. Han var aktuell for både Nigeria og Nederland foran VM-kvalikken til dette mesterskapet, men knyttet seg ikke til Nigeria før i fjor sommer. Han har til nå rukket å få seks kamper, men er ikke sikker på en startplass. Om han skulle få spilletid er han likevel en å følge med på.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar