Det sies at et godt angrep vinner deg kamper, mens et godt forsvar vinner deg titler. Da Tyskland vant VM i 2014 slapp de bare inn fire mål. Den andre finalisten, Argentina, slapp ikke inn et eneste mål i utslagsrundene før Mario Götze avgjorde finalen i andre ekstraomgang. For å oppnå suksess i VM trenger man en god forsvarsrekke, og i denne saken presenterer Fotballsonen de 10 beste forsvarsspillerne i VM.

10. Dani Carvajal (26 år/Spania/Real Madrid)

Spanias førstevalg på høyrebacken har vært skadet siden han måtte forlate banen i førsteomgangen av årets Champions League-finale. Det ventes likevel at spanjolen blir klar til VM. 26-åringen der den første av flere Real Madrid-spillere på listen, og i likhet med resten av dem har han også vært med på å vinne fire Champions League titler på fem sesonger, og mange anser ham som verdens beste høyreback.Til tross for sitt gode renommé står han bare med 15 landskamper siden debuten i 2014, men det lave antallet skyldes hans trøblete skadehistorikk. Forrige mesterskap, EM i 2016, måtte han også se fra sidelinjen etter å ha pådratt seg en akillesskade.

9. Jordi Alba (29 år/Spania/Barcelona)

Den fotrappe venstrebacken er i likhet med sin landslagskollega ansett som en av verdens beste spillere i sin posisjon. Alba har vært et ubestridt førstevalg for Barcelona siden ankomsten fra Valencia i 2012, og det samme har han vært for det spanske landslaget siden året før. Han ble hentet til den spanske storklubben etter EM-triumfen samme år, hvor han blant annet kronet finalen med en scoring. I Barcelona har det blitt fire serie- og cupmesterskap i tillegg til et Champions League-trofé. Alba har etter hvert blitt en rutinert forsvarsspiller, og hans stadige offensive bidrag kan bli et viktig angrepsvåpen for Spania i sommerens VM.

8. Thiago Silva (33 år/Brasil/Paris Saint-Germain)

Stopperveteranen deltar trolig i sitt siste VM-sluttspill, og i år er han ute etter å revansjere det forsmedelige 1-7-tapet mot Tyskland i semifinalen i VM på hjemmebane for fire år siden. I den nevnte kampen sonet han karantene, og Silva var derfor ikke å se på banen. Nå er han tilbake, og med sin rutine blir han en viktig mann for Brasil i årets mesterskap. Hvor god er egentlig Thiago Silva? Det er et spørsmål mange stiller seg, noe som også er forståelig hvis man ser på forskjellen mellom de beste og de dårligste lagene. PSG har med unntak av 16/17-sesongen cruiset gjennom den franske ligaen de siste, og lagets kaptein har vært sentral i den imponerende trofésankingen.

Ailura, CC BY-SA 3.0 AT [CC BY-SA 3.0 at (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en)], from Wikimedia Commons

International Friendly Austria – Brazil November 18, 2014: Thiago Silva, Rubin Okotie. Ailura, CC BY-SA 3.0 AT [CC BY-SA 3.0 at (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en)], from Wikimedia Commons

7. Raphaël Varane (25 år/Frankrike/Real Madrid)

Varane har omsider Han debuterte på landslaget tilbake i 2013, i en alder av 20 år. Til tross for sin unge alder står han allerede med 42 landskamper, et tall som ville vært langt høyere hadde det ikke vært for skadeproblemer som blant annet lårskaden som forhindret ham fra å spille EM på hjemmebane i 2016. Franskmannen blomstret i Real Madrid-forsvaret de siste sesongene, og med sitt solide forsvarsspill har han gjort savnet etter Pepe minimalt. De fire siste sesongene har han stort sett vært å se på banen når han har vært skadefri, og i løpet av den perioden har han blant annet fått med seg tre av sine fire Champions League-titler med Real Madrid.

6. Samuel Umtiti (24 år/Frankrike/Barcelona)

Umtiti fikk sin debut for Frankrike i kvartfinalen i EM på hjemmebane for to år siden. Siden har han spilt fast i midtforsvaret for den stolte fotballnasjonen, og til tross for at  mesterskapet dessverre endte med finaletap for Umtiti og hans landsmenn ble han etter turneringen hentet til Spania av selveste Barcelona. Etter overgangen fra franske Lyon har han hatt en eventyrlig utvikling, og han har vært fast i startoppstillingen helt siden ankomsten for laget som i vår vant La Liga. Med sine snart 25 år er han etter alt å dømme en spiller som franskmennene vil ha glede over i lang tid fremover.

5. Jérôme Boateng (29 år/Tyskland/Bayern München)

Vi har kun funnet plass til én spiller fra de regjerende verdensmesterne, og det er Boateng. Midtstopperen startet samtlige kamper i forrige VM, og det samme gjorde han i EM for to år siden, et mesterskap som endte med semifinaletap. Tyskeren har slitt en del med skader de siste sesongene, og nå har han akkurat kommet tilbake fra en hamstringsskade som har plaget ham siden slutten av april. Trøbbel med hamstringen gjorde at han mistet hele oppkjøringen og de første kampene i årets sesong, men forhåpentligvis får vi se en skadefri Boateng i sommerens VM. Den sterke midtstopperen kommer til VM stinn av selvtillit etter å ha vunnet serien med Bayern München fem sesonger på rad.

By Andrzej Otrębski – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20721796

4. Gerard Piqué (31 år/Spania/Barcelona)

Det ble nok en triumfsesong for Barcelona og Spanias stopperkjempe. I hvert fall i nasjonale turneringer, hvor det ble gull i både serie og cup. Piqué har vært en sentral brikke i Spanias forsvar siden etter EM-triumfen i 2008, og i løpet av sommerens VM kommer han etter alle solemerker til å runde 100 landskamper. Spanjolen har en imponerende CV, og han er en av tidenes mest meritterte fotballspillere med syv serie- og cupmesterskap, fire Champions League-titler, og én triumf fra Premier League, VM og EM.

3. Diego Godín (32 år/Uruguay/Atlético Madrid)

Uruguays kaptein og stopperkjempe er en av verdens beste forsvarsspillere. Med sine 116 landskamper er det kun hans forsvarsmakker, Maxi Pereira, som har flere kamper for Uruguay enn Godín. Han var også en del av mannskapet som tok seg helt til semifinalen i VM for åtte år siden, og etter storspill i Sør-Afrika ble han hentet fra Villarreal til Atlético Madrid. Der har han spilt siden, og de siste årene har han vært en viktig brikke i et forsvar som av mange utropes til et av verdens beste. Ett seriemesterskap, to Champions League-finaler og to Europa League-triumfer er noe av det Godín har vært oppnådd sammen med hovedstadslaget. For landslaget har han også en Copa América-triumf fra 2011 å vise til.

2. Sergio Ramos (32 år/Spania/Real Madrid)

Sergio Ramos har spilt fast for både det spanske landslaget og Real Madrid i 13 år, og han er som kaptein et ubestridt førstevalg på både klubb- og landslag. Han har i sin karriere vunnet det som er å vinne på toppnivå. VM, EM og fire Champions League-titler er blant noe av det han står oppført med på CV-en, og i tillegg kommer en rekke spanske titler og andre mindre betydningsfulle troféer. Den beryktede midtstopperen er ikke bare en dyktig forsvarsspiller, men han har også en unik evne til å stå frem i avgjørende øyeblikk. Overtidsscoringer, som den i Champions League-finalen i 13/14-sesongen, har blitt ett av hans varemerker, men han har også en langt mer dyster side. Ramos holder rekorden for antall gule i La Liga og i Champions League, men han er også den spilleren som har blitt utvist flest ganger i La Liga-historien.

1. Marcelo (30 år/Brasil/Real Madrid)

Marcelo har i flere år blitt ansett som en av verdens beste venstrebacker, om ikke den aller beste. I likhet med de nevnte lagkameratene i Real Madrid har han vunnet fire Champions League-titler de siste fem sesongene. I årets finale leverte han to målgivende pasninger, men den offensive backen hadde også tre scoringer i vårens Champions League-kamper. Krølltoppen er et giftig angrepsvåpen for klubb- og landslag, men de stadige offensive bidragene har også en bakside. Brasilianeren har sine klare svakheter i det defensive posisjoneringsspillet, og i vårens ferd mot suksess i Europa kom flere av Real Madrids baklengsmål etter tidvis naiv posisjonering.

Saken fortsetter under bildet.

By copa2014.gov.br (Brazil beat Croatia in World Cup opening match) [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Andre forsvarsspillere som deltar i VM, men som ikke nådde opp i denne kåringen:

Medhi Benatia (31 år/Marokko/Juventus), Davinson Sánchez (21 år/Tottenham/Colombia), Mats Hummels (29 år/Tyskland/Bayern München), Toby Alderweireld (29 år/Belgia/Tottenham), Jan Vertonghen (31 år/Belgia/Tottenham), Nicolás Otamendi (30 år/Argentina/Manchester City), César Azpilicueta (28 år/Spania/Chelsea), Kamil Gilk (30 år/Polen/Monaco), Miranda (33 år/Brasil/Inter), Vincent Kompany (32 år/Belgia/Manchester City), Pepe (35 år/Portugal/Besiktas) og Joshua Kimmich (23 år/Tyskland/Bayern München).

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar