Torsdag 14. juni:

17:00 Gruppe A: Russland – Saudi Arabia  NRK1:
Mesterskapets åpningskamp spilles som vanlig med vertsnasjonen som en av aktørene. Det er knyttet store forventninger til denne kampen, og alt annet enn en hjemmeseier seier vil være en stor fiasko for russerne. Saudi Arabia er ansett som ett av turneringens svakeste lag, og selv om russerne ikke har spilt en eneste tellende kamp siden fjorårets Confederations Cup er de store favoritter foran dette oppgjøret mot et lag som blant annet tapte mot De Forente Arabiske Emirater i VM-kvalifiseringen.

Fredag 15. juni:

14:00 Gruppe A: Egypt – Uruguay NRK1:

Hele Egypt krysser fingrene for at sesongens store åpenbaring i Premier League, Mohamed Salah, skal være klar til deres første kamp i årets VM. Salah skadet skulderen sin i Champions League-finalen for drøyt to uker siden, og Egypts store stjerne er usikker til kampen mot Uruguay. Søramerikanerne stiller med både ett av de sterkeste stopper- og  spissparene i VM med kvartetten Giménez, Godín, Suárez og Cavani. I den søramerikanske kvalifiseringen ble de nummer to, foran blant annet Argentina, og de er av flere sett på som en outsider til å vinne VM. Først må egypterne slås, og det bør være en overkommelig oppgave mot et lag som er betydelig bedre på eget enn på fremmed gress.

TIL VM FOR Å VINNE: José Gimenez og Uruguay satser på mer jubel til sommeren. Foto av: Chung Sung-Jun/Getty Images.

17:00 Gruppe B: Marokko – Iran NRK1:

Hverken Marokko eller Iran levnes noen sjanser til avansement i en gruppe hvor man også finner Spania og regjerende europamester Portugal. I denne kampen møtes to lag som var blant de mest gjerrige i hele VM-kvalifiseringen. Marokko slapp ikke inn et eneste mål over 6 kamper i den avgjørende kvalifiseringsrunden i Afrika, mens Iran bare slapp inn 5 mål på 18 kamper i den asiatiske kvalifiseringen. Da får det heller være at noen av kampene var mot nasjoner som Guam, India, og Turkmenistan. Marokko må sies å være favoritter med spillere som blant annet Medhi Benatia, Moubarak Boussoufa og Younès Belhanda, men det vil ikke være et sjokk dersom Iran får med seg et poeng eller tre.

20: 00 Gruppe B: Portugal – Spania TV 2:

Den første virkelige storkampen i årets VM. Begge lag har hatt meget turbulente dager inn mot åpningskampen deres. Spanias hovedtrener, Julen Lopetegui, ble så sent som på tirsdag sparket i kjølvannet av at han signerte for Real Madrid. For Portugals del har den siste tiden vært minst like turbulent. Fire av spillerne, som til daglig spiller for Sporting CP i hjemlandet, skal ønske å terminere kontraktene sin med klubblaget etter at de ble angrepet av fotballpøbler fra klubbens eget supportermiljø for en måned siden. Portugal vant EM så sent som i 2016, mens Spanias tropp består av en rekke spillere fra Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid, de tre klubbene som vant henholdsvis Champions League, La Liga og Europa League i inneværende sesong. Dani Carvajal er usikker etter å ha pådratt seg en hamstringsskade i Champions League-finalen, og dersom han må stå over åpningskampen står Álvaro Odriozola klar til å steppe inn. Spanjolene er favoritter, men mot gjerrige portugisere med Cristiano Ronaldo i spissen kan alt skje.

Lørdag 16. juni:

12:00 Gruppe C: Frankrike – Australia NRK1:

Få lag er større favoritter i første runde av gruppespillet enn Didier Deschamps menn. Frankrikes stjernegalleri er en av de største favorittene til å løfte Jules Rimet-trofeet i år, og med en rekke verdensstjerner i de fleste posisjoner er det ikke vanskelig å forstå akkurat det. Toppscoreren fra EM i 2016, Antoine Griezmann er igjen klar for å levere mål, og selv om Olivier Giroud har har fått hjernerystelse og kan minste hele VM har franskmennene mer enn nok av spillere til å erstatte spissen. Australia er et av lagene som levnes minst sjanse til å avansere fra gruppespillet, og senest i mars spilte de til stryk da de ble sendt hjem fra Oslo med 1-4 mot Norge. «The Socceroos» har levert fine resultater i oppkjøringen, men mot hevngjerrige franskmenn blir de noen numre for små.

15:00 Gruppe D: Argentina – Island TV 2:

Lionel Messi og Argentina. Det er hva islendingene møter på motsatt banehalvdel i sin aller første kamp i et VM-sluttspill noensinne. Argentina var lenge i fare for å ikke kvalifisere seg til VM, men nå når de er på plass i Russland er de revansjelystne etter det sure finaletapet for fire år siden. Island skal opp mot en av favorittene i mesterskapet, og får det ventelig tøft til tross for at de er et hardtarbeidende kollektiv som kommer til å blø for drakten i 90 minutter. Éver Banega er usikker etter å pådratt seg en leggskade i oppkjøringen til VM.

Lionel Messi of Argentina
——————–
Matt West / BPI
Football – International Friendly 2014
Portugal v Argentina
Old Trafford, Sir Matt Busby Way, Manchester, United Kingdom
18 November 2014
©2014 Matt West / BPI all rights reserved

18:00 Gruppe C: Peru – Danmark TV 2:

Åge Hareides menn åpner mot Peru, og dette blir en særdeles viktig kamp for våre naboer i sør. Begge lagene forventes å kjempe om andreplassen i gruppen, bak Frankrike, og dermed kan utfallet av denne kampen bli avgjørende for hvem som avanserer til åttendedelsfinalene. Fotballsonen har tidligere utropt Danmark som en knepen favoritt til å gå videre fra gruppe C. Dette er en kamp mellom to lag som har glemt hvordan det føles å tape, og Danmark og Peru har ikke tapt på henholdsvis 15 og 14 kamper. Med andre ord ligger alt til rette for uavgjort her.

21:00 Gruppe D: Kroatia – Nigeria NRK1:

Kroatia møter Nigeria i lørdagens fjerde og siste kamp. Begge disse lagene deltok i forrige VM, og da var det kun sistnevnte som tok seg videre til åttendedelsfinalene. I år møtes de derimot i gruppespillet, og Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić og deres lagkamerater har gode forutsetninger til å sørge for at rollene byttes om i år. Nigerianerne kommer til VM etter en overbevisende kvalifisering, hvor de blant annet slo ut to gjengangere fra VM, nemlig Kamerun og Algerie. Tidligere FK Haugesund-spiller, William Troost-Ekong, er fast i midtforsvaret deres, og sammen med Jon Obi Mikel er de viktige brikker i sentrallinjen som skal forsøke å senke kroatene. Det blir en tøff oppgave, for Kroatia stiller med en god tropp som kan bite godt fra seg, og det tror vi også at de gjør i denne kampen mot Nigeria.

Søndag 17. juni:

14:00 Gruppe E: Costa Rica – Serbia TV 2:

Turneringens eldste nasjon skal i dette oppgjøret opp mot et ungt lag som i tillegg til noen få veteraner består av hele 8 spillere som enten deltok i eller var unge nok til å delta i U20-VM i 2015. I en tøff gruppe hvor Brasil er den ubestridte favoritten til å ende på førsteplass blir det et bikkjeslagsmål om å ta seg videre på plassen bak. Serbia er sammen med Sveits de to favorittene til å gjøre opp om avansementet, men selv om Costa Rica trolig ikke klarer å gjenta den imponerende gruppeseieren fra 2014, foran Uruguay, Italia og England, så blir de neppe en kasteball. Costaricanerne er særdeles gjerrige bakover, og med vinneren av årets Champions League mellom stengene vil heller ikke serberne, med årets åpenbaring i Serie A, Sergej Milinković-Savić, få en enkel jobb med å score mål.

17:00 Gruppe F: Mexico – Tyskland TV 2:

Den regjerende verdensmesteren åpner mot Mexico, og Joachim Löws mannskap får en tøff start på mesterskapet. Tyskland er naturligvis storfavoritter i denne kampen, men dersom de undervurderer meksikanerne vil det koste dem dyrt. Mexico er nemlig ingen kasteball i VM, og det er trolig Juan Carlos Osorios menn som vil by på de største utfordringene i gruppespillet. Tyskerne er selvsagt ute etter å gjenta bedriften fra 2014, og med en stall som i stor grad består av nøkkelspillere på kontinentets største klubber bør det være en overkommelig oppgave å beseire laget som i fjor sommer tapte mot Jamaica i semifinalen i det nordamerikanske mesterskapet.

20:00 Gruppe E: Brasil – Sveits NRK1:

Brasil er kanskje den største favoritten i årets VM, og de innleder deres ferd mot finalen med en kamp mot Sveits. Gultrøyene er skyhøye favoritter i denne kampen, og med en angrepsrekke bestående av blant annet PSGs Neymar og Manchester Citys Gabriel Jesus vil alpenasjonen trolig få det meget tøft i dette oppgjøret. Sveitserne har tidligere vist at de er vanskelige å bryte ned, men selv om det i kvalifiseringen til VM bare Ungarn og Portugal som klarte å score på dem blir det nok tap mot brasilianere som vil hevne den pinlige exiten i VM på hjemmebane for fire år siden.

Mer suksess for Neymar? (Foto:Ronnie Macdonald, Chelmsford, United Kingdom)

Mandag 18. juni:

14:00 Gruppe F: Sverige – Sør-Korea NRK1:

«Söta bror» sparker igang VM mot Sør-Korea, og Sverige spiller nå sitt første mesterskap etter at Zlatan Ibrahimović la opp på landslaget. I år heter lagets største stjerne Emil Forsberg, og spiller for RB Leipzig i Bundesliga. Sverige har et solid kollektiv, men i denne gruppen må de nok kjempe mot Mexico om å ta seg videre etter Tyskland. Sør-Korea har definitivt sett bedre årganger med landslagsspillere, og i kvalifiseringen var det så vidt de klarte å holde Syria bak seg i gruppespillet. I Russland blir de nok et nummer for små for både Sverige og de andre lagene i gruppen, til tross for at de har Tottenham-stjernen Son Heung-min.

17:00 Gruppe G: Belgia – Panama TV 2:

Alt annet enn belgisk seier vil være en vanvittig overraskelse i denne kampen. Belgia er av flere nevnt som en av favorittene til å vinne VM, og bør en seier mot Panama være en overkommelig oppgave. Det europeiske landet kan mønstre et lag bestående av en rekke stjernespillere, som blant annet Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Dries Mertens, men det vi har sett i de siste mesterskapene er at de har slitt med å fungere som lag. Panama er på sin side forventet å ende sist i gruppen, og en skrell her fremstår som meget usannsynlig.

20:00 Gruppe G: England – Tunisia NRK1:

«Three Lions» stiller i år med det som muligens er den svakeste VM-troppen på flere tiår, og det er også den yngste og minst rutinerte troppen i form av spilte landskamper. I en gruppe hvor man blant annet møter Tunisia og Panama vil likevel alt annet enn et avansement være bli sett på som en fiasko. Forventningene til hvittrøyene er som vanlig høye i hjemlandet, men i år virker det som om nøkternheten omsider har truffet engelskmennene. I år forventes de å stille med en 3-5-2-formasjon med målmaskinen Harry Kane som sitt fremste våpen. Tunisia kommer til VM med håp om å snyte Gareth Southgates menn for en plass i åttendedelsfinalene, og hvis de skal klare å få med seg poeng i dette oppgjøret er de avhengig av Wahbi Khazri og hans lagkamerater leverer opp mot sitt aller beste.

Tirsdag 19. juni:

14:00 Gruppe H: Colombia – Japan TV 2:

Colombia og Japan møtes i første kamp i det som kan betegnes som den mest åpne gruppen i årets VM. Førstnevnte kan fort nå langt i VM, og de har også sendt en sterk tropp bestående av flere spillere fra Europas største klubber til Russland. Radamel Falcao og James Rodríguez kommer nok til å gi det japanske forsvaret nok å hanskes med, men asiatene kan likevel finne på å overraske. I denne kampen møtes den største favoritten til å vinne gruppen det laget som trolig ender sist, og det tror vi at vil blir synlig i denne kampen.

17:00 Gruppe H: Polen – Senegal TV 2:

Siste kamp i første runde av gruppespillet. Polen stiller med en solid tropp i årets VM, men det hjelper nok likevel på at forsvarskjempen Kamil Glik ser ut til å rekke VM etter å ha slitt med en skade. De to landenes superstjerner, Polens Robert Lewandowski og Senegals Sadio Mané, har alene ferdigheter til å avgjøre kampen for sine respektive lag, og selv om Polen er favoritter er dette en kamp som kan bikke begge veier.

Kamil Glik of Poland during the UEFA Euro 2016 Round of 16 match between Switzerland and Poland played at Stadium Geoffroy Guichard , Saint-Etienne , France on June 25th 2016
——————–
Michael Zemanek / BPI
Football – UEFA European Championships 2016
Round of 16
Switzerland v Poland
Stade Geoffroy-Guichard, St-Etienne, France
25 June 2016
©2016 Michael Zemanek / BPI all rights reserved

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar