Vi har fått servert et fantastisk mesterskap så langt. Flere overraskelser, underdogs som har slått antatt bedre lag og mange fantastiske prestasjoner og scoringer. Måtte dette også vare i de tre siste rundene!

Årets VM har også skapt rom for flere diskusjoner blant fotballtilhengere verden over. Den største forandringen som ble gjort før mesterskapet, heter VAR. Video assistant referee har blitt presentert på den største fotballarenaen denne sommeren, og det nye systemet har gitt oss en del ekstra straffespark, samt noen feilaktige idømte straffespark som har blitt angret etter en ekstra titt fra dommeren. Systemet bidrar utvilsomt til en mer rettferdig fotballkamp, men har også skapt heftige diskusjoner verden rundt.

Mange har vært skeptiske til bruk av teknologi i dømmingen, og det var også en del skepsis knyttet til mållinjeteknologien som kom enda tidligere. Dette systemet ble fort hyllet verden over da det kom på banen, mye på grunn av dens hurtige avgjørelser, uten spesiell lang ventetid mellom situasjon og endelig avgjørelse.

Å filme seg til straffespark skal nå være helt umulig med det nye VAR-systemet. Dette er et langt steg i riktig retning for fotballen, og det har fungert utmerket i årets mesterskap. Den typen videodømming som har blitt brukt i VM, på situasjoner som kan føre til scoringer, straffespark eller røde kort, er meget positiv for fotballen. VAR har helt klart kommet for å bli, men det bør kanskje stoppe her hvor vi er i dag.

Skal man dra dette systemet videre, til også å gjelde situasjoner som ikke blir like avgjørende, kommer dommeren til å måtte bruke VAR flere ganger i løpet av en kamp, og spillerne kommer til å mase om dette hele tiden. Dette kommer til å bli ekstremt drygt i lengden, og her kommer sjarmen med spillet vi elsker til å være borte. Vi så senest i kampen mellom Colombia og England i går, hvor lang tid som kan gå som følge av en VAR-situasjon, og dette kan vi rett og slett ikke ha opptil flere ganger i løpet av en enkelt kamp. Dommere skal også kunne gjøre feil, men de kan godt få se situasjonen to ganger, når det kommer til de mest kampavgjørende situasjoner!

Et annet moment som har blitt kraftig diskutert i dette VM, er de kampene hvor begge lag egentlig vil tape. Dette snåle scenarioet har man fått, på grunn av at det å bli nummer to i gruppa, vil gi en enklere vei til finalen. Grunnen til at dette kan skje, er at man i et VM på forhånd setter opp hele veien til finalen, med hvem som møter hvem fra gruppene, og hvilke kvartfinalevinnere som møter hverandre osv. Slik har det vært i en årrekke, men nå kan det være på tide med en forandring. Kampen mellom Belgia og England i gruppespillet i år, er et fint eksempel. Taperen av denne kampen, ville bli nummer to i gruppa. Denne andreplassen, som ble England, havnet på den siden av sluttspilltreet, som så desidert enklest ut. Selv om de fikk gruppevinneren fra gruppe H (Colombia), fremfor andreplassen (Japan) i åttedelsfinalen, så denne veien mot finalen mye enklere ut. Begge lag stilte med veldig B-pregede mannskap, og kampen ble en parodi av en fotballkamp.

Et forslag for å få bort slike kamper i fremtidige mesterskap, kan være å ta i bruk en variant slik man bruker i Champions League. Her blir åttedelsfinalene trukket etter gruppespillet, og alle gruppevinnere er garantert å møte en gruppetoer. Etter den første utslagsrunden trekkes kampene tilfeldig mellom alle gjenværende lag. Et slikt system bør kunne øke gevinsten av det å vinne gruppa, da ingen kan gå for andreplass på grunn av enten en enklere åttedelsfinale eller vei videre til finalen. Kamper hvor det å tape, blir en seier: FÅ DET BORT

Gule kort har også vært gjenstand for diskusjon i løpet av dette mesterskapet. Grunnen er først og fremst den nye regelen om at antall kort skal skille lag med lik målforskjell, poengsum og innbyrdes oppgjør i gruppespillet. Denne regelen er ny for året, og man får nesten la arrangørene drøfte denne etter mesterskapet. En annen regel rundt gule kort kan likevel gjerne drøftes allerede nå, og inn mot neste mesterskap:

I dag er regelen slik at en spiller vil bli suspendert i neste kamp, dersom han får to gule kort i løpet av mesterskapet, før dette dog nullstilles etter kvartfinalene. Noen mener at dette antallet bør økes til tre, og begrunnelsen for dette kan godt forstås. Intensiteten i kampene kan fort dale som en følge av redsel for suspensjon. Det å pådra seg et gult kort i dagens fotball, er meget vanlig, og spesielt midtbanespillere som har en defensiv jobb, samt forsvarsspillere får ofte gule kort. Det å øke antallet til tre gule kort før en spiller blir suspendert, er en ting som kan gjøre dette litt mer rettferdig, og også opprettholde intensiteten og krigingen i de siste gruppespillskampene og de første utslagsrundene. Et gult kort i dagens fotball er fort gjort, og det trenger absolutt ikke å bety at spilleren har gjort noe stygt eller usportslig.

La oss nå nyte de tre siste rundene, og den fantastiske underholdningen disse høyst sannsynlig vil gi oss, før disse diskusjonene igjen kan tas opp etter mesterskapet! Det som i alle fall er sikkert, er at det blir ufattelig spennende å se hvem som kan kalle seg verdensmester 2018! Nyt resten av mesterskapet, og HEIA FOTBALL!!

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar