Det begynner å dra seg til i årets fotball-VM, og neste helg får vi vite hvem som til slutt kan løfte troféet og smykke seg med tittelen verdensmester. Før den tid skal kvartfinalene spilles, og denne helgen får vi servert en rekke godbiter.

Fredag 6. juli:

16:00 Uruguay – Frankrike (TV 2)

Uruguay beseiret de europamesterne fra Portugal 2-1 i åttendedelsfinalen etter to mål fra den notoriske målscoreren Edison Cavani. Latinamerikanerne kom som eneste nasjon til sluttspillet uten baklengsmål, og til tross for at rekken stoppet på tre kamper var mannskapet til Óscar Tabárez godt organisert defensivt, og nektet portugiserne å komme til flere store sjanser enn headingen som endte opp bak Fernando Muslera i målet. Et stort skår i gleden for Uruguay er at stjernespissen Edison Cavani er skadet og mister kvartfinalen, hvilket betyr at det hviler større ansvar på Luis Suárez

Frankrike sendte Argentina hodestups ut av VM etter blant annet to mål fra tenåringssensasjonen Kylian Mbappé. Det endte til slutt 4-3 etter at Frankrike hadde snudd kampen fra 1-2 til 4-2 på elleve minutter midtveis i andreomgang. Sergio Agüero reduserte til fånyttes på overtid, og dermed var de tapende finalistene fra forrige VM utslått allerede i åttendedelsfinalen. Blaise Matuidi er suspendert til kvartfinalen etter å ha pådratt seg to gule kort i årets VM. Lagene møttes sist på åpningsdagen av VM i Sør-Afrika i 2010. Den gangen endte det 0-0, og til tross for Cavanis skadefravær er det nok av kvalitetsspillere fremst i banen på begge lag til at man kan forvente en mer målrik affære enn for åtte år siden.

20:00 Brasil – Belgia (NRK1)

Den store forhåndsfavoritten, Brasil, imponerte ingen i gruppespillet, men i kvartfinalen mot Mexico vant de komfortabelt 2-0 etter scoringer av Neymar og Roberto Firmino. Fagner på Brasils høyreback hadde store problemer med Hirving Lozano i åttendedelsfinalen, og han ventes å starte også denne kampen ettersom Danilo er fremdeles er skadet og mister resten av mesterskapet. En annen som mister kampen mot Belgia er midtbaneankeret Casemiro. Rivjernet pådro seg sitt andre gule kort i turneringen mot Mexico, og er dermed suspendert til kvartfinalen.

Belgia imponerte derimot langt mer i gruppespillet. Noe mindre kunne man egentlig ikke forvent ettersom de havnet i en av mesterskapets svakeste grupper, med blant annet Panama og Tunisia. Disse lagene beseiret de enkelt 3-0 og 5-2, og den siste kampen i gruppespillet benyttet de i likhet med motstanderne fra England til å hvile spillere. Kampen ble en transportetappe, men belgierne vant likevel 1-0 og sikret seg gruppeseieren. I åttendedelsfinalen mot Japan forventet de fleste et enkelt avansement for belgierne. Det ble det på ingen måte, og da japanerne tok ledelsen 2-0 tidlig i andreomgang var Roberto Martínez på vei ut av mesterskapet. Inn fra benken kom Marouane Fellaini og Nacer Chadli, og innbytterne scoret henholdsvis utligningen og seiersmålet, som kom etter en vakker kontring langt inn i overtiden.

 

Lørdag 7. juli:

16:00 Sverige – England (NRK1)

Sverige overrasket stort da de til tross for tap mot Tyskland tok andreplass i gruppen, og dermed sendte de regjerende mesterne ut allerede før utslagsrundene. Åttendedelsfinalen mot Sveits ble en tett og jevn affære, og Sverige tok ledelsen etter et mål av deres store stjerne Emil Forsberg, som frem til denne kampen hadde blitt kritisert for å være i dårlig form. På overtid pådro sveitsernes Michael Lang seg også et rødt kort da han som bakerste mann hindret en åpenbar scoringsmulighet for Sverige.Til slutt var det dermed söta bror som kunne juble for plass i kvartfinalen. Den spiller de uten den tidligere Rosenborg-spilleren Mikael Lustig, som er suspendert etter å ha mottatt sitt andre gule kort i VM. Det ka

I kvartfinalen venter England, et av turneringens yngste lag. Hvittrøyene tok seg komfortabelt til åttendedelsfinalen til tross for at seiersmålet i den første gruppespillskampen kom langt inn i overtiden.  Etter 6-1 mot Panama kunne de hvile spillere i den siste kampen mot Belgia, og det var neppe mange i England som sørget over at landslaget deres endte som nummer to i gruppen. Mens England møter Sverige skal nemlig Belgia opp mot selveste Brasil. Mesterskapets toppscorer spiller for England og heter Harry Kane. 6 mål står han oppført med før kvartfinalen, men i dagene før kampen har det kommet nyheter om at kapteinen sliter med en skade, men engelske medier melder om at han sannsynligvis rekker kampen. At Kane rekker kampen er desto viktigere etter at nyheten om at Jamie Vardy, en annen av engelskmennenes spisser trolig mister kampen med en lyskeskade.

20:00 Russland – Kroatia (TV 2)

Til tross for at vertsnasjonen oppskriftsmessig tok seg videre fra gruppespillet var det få som levnet dem en sjanse mot stormakten Spania. Anført av verdensklassespillere i alle ledd forventet de fleste at det russiske eventyret skulle stoppe i åttendedelsfinalen. Så feil kan man ta! Det startet fryktelig galt da Ignasjevitsj satte ballen i eget nett før kvarteret var spilt, men den russiske lagmoralen førte til at laget klarte å slå tilbake like før pause, da Artjom Dziuba utlignet fra straffemerket. Vertsnasjonen klarte å holde stand i 120 minutter, og kampen gikk til slutt til straffesparkkonkuranse, hvor russerne taklet presset best.

Kroatia imponerte stort i gruppespillet, hvor de blant annet beseiret Argentina 3-0. I åttendedelsfinalen ventet Danmark og Åge Hareide, og kroatene kunne ikke ha fått en verre start på kampen. Allerede i kampens første minutt måtte Danijel Subašić plukke ballen ut av nettet etter en scoring av Mathias Jørgensen. Balkan-nasjonen slo tilbake bare tre minutter senere da Mario Mandžukić var heldig og fikk ballen servert i beina rett foran mål etter at en dansk klarering havnet i en medspiller. Flere mål ble det ikke, til tross for at Luka Modrić hadde muligheten til å avgjøre med et straffespark på tampen av andre ekstraomgang. Kasper Schmeichel reddet straffesparket, men i straffesparkkonkurransen var det til slutt kroatene som trakk det lengste strået.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar