Jonathan Levi (22) ble pekt ut som den «nye Helland», men synes det har vært vanskelig å leve opp til forventningspresset. Nå ser brikkene ut til å falle på plass for angriperen som ønsker å takke sparkede Kåre Ingebrigtsen og spillergruppen for støtten. 

Med kantspillerne Yann-Erik de Lanley, Samuel Adegbenro og Pål André Helland ute med skade i vår gikk Jonathan Levi rakst fra å være stallfyll til å bli en svært viktig brikke i Rosenborg på få uker. Men ikke alt gikk på skinner for den svenske U21-landslagsspilleren som ikke fikk visst frem potensialet i lagkameratenes skadefravær.

De siste RBK-kampene har imidlertid Levi levert gode prestasjoner, senest som en konstant trussel for Ranheim-forsvarerne i byderbyet mot Ranheim lørdag. Selv trekker han frem mangelen på selvtillit som en årsak til hvorfor prestasjonene har uteblitt.

– Alle som ser meg hver dag på laget vet hva jeg kan, men jeg har mye mer selvtillit nå enn tidligere. Det er ikke det at jeg har blitt ti ganger bedre på to-tre måneder, det er det at jeg har fått mer selvtillit og det er enkelt å si. For man får ikke selvtillit bare ved å knipse, det tar mange kamper, forteller Levi til Fotballsonen.

Og han trekker frem den første scoringen i Rosenborg-trøya mot Sandefjord før sommerpausen som en forløsende faktor.

– Jeg hadde veldig mange kamper uten scoring, men etter Sandefjord-kampen merket jeg at jeg kunne senke skuldrene og ta det rolig. Da fikk jeg scoringen og kunne puste rolig ut og bare «spela på», sier Levi til Fotballsonen før han fortsetter:

– Etter den scoringen ble hele laget glad for min skyld. Det var selvsagt gøy å score, men at hele laget ble glad for min skyld og gikk ut i media og sa at jeg hadde fortjent det… det betydde mye og mer enn selve scoringen.

Åtte timer uten scoring

Da hadde han spilt åtte timer og 20 minutter uten scoring for trønderne. Og da han avgjorde og sikret tre poeng rett før sommerpausen feiret han med å løpe over hele banen for å feire med Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun på RBK-benken.

Nå ønsker 22-åringen å takke den sparkede trenerduoen og spillergruppen for tilliten og støtten mens prestasjonene på banen har uteblitt.

– Først og fremst vil jeg si at jeg likte Kåre og Erik veldig mye. De gjorde en veldig bra jobb og trodde på meg og viste hva jeg kunne, så jeg må takke de for mye. De tok det rolig med meg når de merket at det ikke gikk så bra for meg, forteller høyrevingen.

For etter overgangen fra svenske Östers i Superettan markerte han seg umiddelbart i sin første kamp med RBK-logoen på brystet med hattrick, målgivende og bestemanns pris i en Rosenborg 2-kamp i 2.divisjon.  Han sparte heller ikke på kruttet da presentert seg selv på de hvitkleddes hjemmeside da han ble presentert som Rosenborg-spiller.

– Jeg er en rask offensiv midtbanespiller, teknisk og har et bra skudd. Forhåpentligvis om noen uker, så slipper jeg å svare på det spørsmålet selv, da kan kanskje supporterne kunne si det, sa angriperen.

Men så ble det stille. Veldig stille fra høyrekanten og mulighetene for førstelaget uteble.

– Jeg hadde litt problemer når jeg kom hit i fjor sommer. Jeg hadde ikke selvtillit. Samtidig som jeg hadde litt hjemlengsel og savnet familien hjemme og kompisene. Det var tungt og jeg husker godt hvordan det var, så nå skal jeg forsøke å holde meg oppe her hele tiden.

– Vanskelig å være den «nye Helland»

Det må vært tungt å være Jonathan Levi når man ikke har fått vist det uforløste potensialet det siste året?

– Når fans forventer veldig mye og at man skal være «den «nye Helland», som de sier, gjør det det vanskelig og det har vært tøft, men man kommer ikke utenom tunge dager som fotballspiller også.

Nå ser de tunge dagene til å være fraværende for en liten periode for angriperen, mens det har vært en tung og turbulent tid for Rosenborg-leiren med Ingebrigtsen-sparkingen, Champions League-exit mot Celtic og ansettelsen av akademisjef Rini Coolen som hovedtrener.

Levi har uansett fått en godt førsteinntrykk av sin nye hovedtrener.

– Det er alltid kult med en ny stemme i garderoben, å få høre hans spillestil og tanker, spesielt når han kommer fra utlandet med annen filosofi. Og ikke minst snakker han engelsk, så da forstår jeg alt og trenger ikke spørre noen om hva Kåre sa, smiler Rosenborgs nummer 17.

Coolen er også positiv når han snakker om Levi og den positive utviklingen til disippelen den siste tiden.

– Levi er en veldig god spiller. Han kan spille både på venstre og høyre kanten og har bra tempo. Han er dyktig med ballen og han er en viktig og ikke minst en ung spiller. Han må bare fortsette utviklingen for han gjør det bra for tiden.

Neste mulighet for Levi til å imponere sjefen blir førstkommende torsdag da Rosenborg reiser til Cork for å forsøke å spille seg inn i Europa League-gruppespillet, før Stabæk venter i runde 18 i Eliteseiren søndag.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Født i 1998 og har skrevet for Fotballsonen siden februar 2014. Holder til i Norge-avdelingen.

Legg igjen en kommentar