Et viktig element i det å plukke ut et best mulig lag er å finne spillere som kan få bonuspoeng. Her ser vi nærmere på hvordan bonuspoengene beregnes.

Husk å meld deg på i vår ligaFotballsonens Fantasy-liga

Fantasy Premier League operer med et bonussystem hvor det deles ut 3,2 og 1 bonuspoeng etter hver kamp(kan også deles eksempelvis 3, 2 og 2 dersom noen får lik bonussum). Denne bonusen baseres på statistikk, og det å finne spillerne som scorer godt på disse statistiske målingene gir en mulighet for å hente inn noen ekstra poeng. Den spilleren som eier med høyest bonussum får tre ekstra poeng etter kampen, den nest beste to og den tredje beste får 1. Følgende stats gir poeng på bonusberegningen:

– Spille 1-60 minutter: 3
– Spille over 60 minutter: 6

– Redde en straffe: 15(Keeper)
– Redning: 2 (Keeper)
– Holde nullen: 12 (Keeper og forsvar)
– Klarering, blokkering og brudd(2 totalt): 1
– Gjenvinninger (3): 1
– Suksessfull takling (Antall gode minus de som ikke treffer): 2

– Score mål: 12 (Keeper og forsvar), 18 (midtbane), 24 (angrep)
– Score det avgjørende målet: 3
– Målgivende: 9

– Treffe med et innlegg i åpent spill: 1
– Skape en stor sjanse: 3
– Nøkkelpasning: 1
– Suksessfull dribling: 1
– 70-79% treffsikkerhet på pasninger (Minst 30): 2
– 80-89% treffsikkerhet på pasninger (Minst 30): 4
– 90%+ treffsikkerhet på pasninger (Minst 30: 6

 

Det er også en del faktorer som gir minuspoeng i bonusberegningssystemet:

– Gult kort: -3
– Rødt kort: -9

– Selvmål: – 6
– Gjøre en feil som fører til baklengsmål: -3
– Gjøre en feil som fører til skudd på mål: -1
– Lage straffe: – 3
– Lage frispark: -1

– Bli taklet: -1
– Avblåses for offside: -1

– Brenne en straffe: -6
– Brenne en stor sjanse: -3
– Skyte utenfor mål: -1

 

Disse statistikkene baseres på prestasjonene en spiller gjør, og vil i så måte belønne de spillerne som ellers gjør det best på fantasy. Det er dog verdt å merke seg at det er en del spillere som peker seg ut i dette systemet, hvor blant annet playmakere ofte scorer godt. David Silva, De Bruyne og Eriksen var alle i toppsjiktet blant midtbanespillerne i fjorårssesongen, og her er det verdt å merke seg at Gross snek seg med i toppen, til tross for at han spiller på et betydelig svakere lag. Ikke overraskende tok Salah flest bonuspoeng blant midtbanespillerne, med sine 26. Han delte riktignok førsteplassen med nevnte Silva.

På keeperplass handler mye om å finne keepere som redder mye. Her tok Burnleys keeper flest nok en gang, sist var det Heaton, mens denne gang toppet hans vikar Pope med sine 19 poeng. Schmeichel tok 17 og Pickford 16 og dermed beholder de andre- og tredjeplassen fra i fjor, mens man må ned på 10 poeng før vi finner Ederson og De Gea som de første representantene fra et topplag.

Blant forsvarsspillerne varierer det en del hvem som havner i toppsjiktet, med både backer og stoppere representert. Azpilicueta tok flest bonus i fjorårssesongen, som året før. Grunnet godt pasningsspill, mange clean sheets og få defensive feil tok han 22 bonuspoeng. Ellers er Otamendi nummer to og Jones nummer tre, før man noe overraskende finner Sakho på fjerde. De mest offensive vingbackene får en del bonus, med eksempelvis Trippier på femte og blant de som fikk mer enn 10 bonus forrige sesong er det omtrent like mange backer som stoppere.

På topp ser man selvfølgelig etter målscorerne. Kane topper lista her med 31, mens Firmino tok solide 29 bonuspoeng. Vardy havnet også høyt oppe, med en god siste halvdel av sesongen og tok 28 bonus, mens nestemann er Aguero «helt» nede på 22 bonuspoeng.. Her handler det mest om å score mål, og helst ikke skyte veldig mye utenfor.

I all hovedsak er det premium-spillerne som tar mest bonus, men leter man godt kan man finne noen potensielle gullkjøp. Sakho, Pope og Gross er nevnt, og det finnes også en del andre som ofte scorer bra på bonussystemet. Det man iallfall bør unngå er defensive midtbanespillere og backer som ikke bidrar fremover, om man skal hente ut noe definitivt. Det er også mer bonuspoeng å hente på keepere som redder mye, og dette er med på å forklare hvorfor det ofte ikke skiller veldig mye poeng mellom billige og dyre keepere.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar