I dag sparkes Premier League i gang, og har du ikke fått satt laget enda gir Fotballsonen deg de siste tipsene på hvilke spillere som kan levere i de ulike prisklassene. Her kommer forsvarsspillerne!

Husk å meld deg på i vår liga: 

Fotballsonens Fantasy-liga

Vi deler inn spillerne etter fire kategorier. Man har premium-valgene, som er de spillerne i den høyeste priskategorien. Videre har man midtsjiktet for de som er priset midt på. Videre har man de billige alternativene som kan frigjøre litt mer midler til resten av lagene, og til slutt følger de virkelige kuppene til bunnpris. For forsvarsspillerne har vi satt premium-spillerne til 6,0 og oppover, midtsjiktet til 5,0 og 5,5, de billige spillerne til 4.5 og bunnsjiktet til 4,0. Valgene er stemt frem av Fotballsonens fantasy-team og bør gi deg en god indikasjon på de beste alternativene i de ulike priskategoriene.

Premium, 6,0-6,5:
Benjamin Mendy – 6,0 – Manchester City
Benjamin Mendy sees på som ett av de heteste valgene i forsvar på FPL. For noen vil det kanskje høres merkelig ut ettersom han kun har startet én tellende kamp siden september i fjor, nemlig Community Shield-kampen mot Chelsea sist søndag. Franskmannen mistet store deler av forrige sesong med skader, men i de fem kampene han har startet det siste året har det kun blitt ett baklengsmål. På tampen av forrige sesong var han omsider tilbake fra skade, men han ble avspist med 3 korte innhopp etter at seriegullet var sikret. Nå har han hatt en sommer uten skadeplager, og han har hatt god tid til å komme tilbake på sitt vante nivå.

I Mendys skadefravær var det vanligvis den sentrale midtbanespilleren, som for øvrig er listet som forsvarer på FPL, Fabian Delph (5,5) som vikarierte, men da også han var skadet var det nemlig en annen sentral midtbanespiller, unggutten Oleksandr Zinchenko, og høyrebacken Danilo (5,5) som fylte tomrommet etter franskmannen. De to førstnevnte er opprinnelig sentrale midtbanespillere, og Manchester City har faktisk ingen andre rene venstrebacker i førstelagstroppen. Mendy er derfor å regne som det eneste sikre kortet i Citys forsvarsrekke ettersom det er knallhard kamp om plassene i både midtforsvaret og på høyrebacken. Er det én ting man likevel har lært i løpet av Guardiolas sesonger som manager i den blå delen av Manchester, så er det at man aldri kan gardere seg mot rotasjoner.

Andrew Robertson – 6,0 – Liverpool
Robertson var en åpenbaring for alle FPL-managere i fjorårssesongen etter at han gikk direkte fra å sitte på tribunen til å starte på venstrebacken tidlig i desember. Fra og med desember startet han 20 av 24 kamper, og de 4 siste var alle enten i det tette juleprogrammet eller mellom kampene han startet i kvart- og semifinalene i Champions League. Med andre ord var han Klopps soleklare førstevalg på venstrebacken, og det vil han også være i denne sesongen.

Grunnet lite spilletid i starten av sesongen oppnådde han ikke en oppsiktsvekkende høy poengsum på FPL, men dersom man heller velger å se på poeng per spilte kamp, så var det ingen forsvarspillere som sanket flere enn skottens 5,0 poeng per kamp. Kun Chelseas Marcos Alonso og Manchester Uniteds Phil Jones leverte like gode tall, men førstnevnte forventes å få en mer defensiv rolle etter Sarris ankomst, mens Jones langt ifra er sikret fast plass i United-laget. Robertson stiller frisk og rask til seriestart ettersom Skottland ikke deltok i VM, og det er dermed ingen risiko knyttet til fysisk form. Sammen med Virgil van Dijk (6,0) er Robertson den spilleren i Liverpool-forsvaret som i øyeblikket ser ut til å være mest fast, for på høyrebacken og på den andre midtstopperplassen er det hard kamp om plassene. Nevnte van Dijk er også et godt valg, men vi foretrekker Robertson fra Liverpool.

Ben Davies – 6,0 – Tottenham
Davies var Mauricio Pochettinos foretrukne førstevalg på venstrebacken i forrige sesong. 2 mål og hele 7 assister ble det i løpet av sesongen, og når man tar med i beregningen at Tottenham er et av lagene som er sterkest defensivt er han et meget godt valg i forsvarsleddet. Ingen forsvarsspillere med en prislapp inntil 6,0 plukket flere poeng en Davies med sine 143. Bare hans lagkamerat Jan Vertonghen (6,0) var i nærheten av å matche dette tallet, men han spilte også 900 flere minutter enn waliseren. Den solide poengfangsten gjør at han også er helt i det øvre sjiktet når det kommer til poeng per spilte kamp. Davies endte på 4,9 poeng per kamp, noe som var fjerde best av alle forsvarsspillerne på FPL.

Han startet 29 av 38 kamper, og etter at Danny Rose (6,0) ble langtidsskadet for halvannet år siden, har Davies hatt et fast grep om plassen på venstrebacken. I motsetning til Vertonghen og Rose forventes Davies å starte sesongen for Spurs, ettersom hjemlandet ikke kvalifiserte seg til VM. Det gjorde derimot Roses England, og som en følge av dette fikk Davies konkurrent om plassen utvidet ferie, og forventes dermed å bli hvilt i de første rundene. Startplass i 29 av 38 kamper betyr imidlertid at han ble hvilt eller vraket i 9 seriekamper, og det er fortsatt en rotasjonsrisiko hengende over Davies. Han er likevel klubbens klare førstevalg, og vil trolig spille majoriteten av kampene fra start. Det er verdt å nevne at Vertonghen også vil være et godt alternativ når han er tilbake i spill, og at backene på motsatt side, Kieran Trippier (6,0) og Serge Aurier (6,0) forventes å roteres i noe større grad.

Midtsjiktet, 5,0-5,5:
Seamus Coleman – 5,5 Everton
Den offensive iren er Evertons soleklare førstevalg på høyrebacken. Han fikk store deler av forrige sesong spolert av et benbrudd, men etter at han kom tilbake tidlig på våren spilte han stort sett alle lagets kamper. Tidligere sesonger har han vist seg å være en av ligaens mest målfarlige forsvarsspillere, og han har vist seg å være en pålitelig bidragsyter både når det kommer til å score og å assistere mål. På de tre sesongene før 17/18-sesongen står han med hele 8 mål og 10 assister. Evertons forsvarsspillere har blitt skrudd ned i pris etter en skuffende sesong på den defensive fronten, men med ligaens kanskje mest delikate kampprogram kan man vente langt bedre tall fra Merseysides blå lag. Valget faller på Coleman blant annet på grunn av hans defensive bidrag, men også fordi Everton i går hentet Barcelonas forsvarsduo Yerry Mina (5,5) og Lucas Digne (5,0), noe som kan føre til at Leighton Baines (5,5) og i alle fall Phil Jagielka (4,5) forsvinner ut av laget. Michael Keane (5,0) er et annet alternativ, men x-faktoren til Coleman taler til hans fordel.

Patrick van Aanholt – 5,5 – Crystal Palace
Crystal Palaces målfarlige venstreback er en gjenganger i mange Fantasy-lag, og det er ikke uten grunn. Han avsluttet sesongen med 3 mål og 1 assist på de siste 3 kampene, og dersom man utvider til de siste 10 kampene, så scoret han ytterligere 2 mål, mot Manchester United og Chelsea. Ifølge Premier Leagues egne statistikker var han den forsvarspilleren som hadde nest flest mål, avslutninger og avslutninger på mål, med henholdsvis 5, 33 og 11, bare slått av Marcos Alonso. Dette reflekteres av prislappen på 5,5 men han er en god spiller for et lag som virkelig ser ut til å ha fått orden på forsvaret etter Roy Hodgsons inntreden på Selhurst Park. Mer om Palaces renessanse finner du under teksten om James Tomkins lenger nede i saken.

Dejan Lovren – 5,0 – Liverpool
Kroaten har utmerket seg som Jürgen Klopps førstevalg som Virgil van Dijks makker i Liverpools midtforsvar. I fjor ble det 29 kamper fra start i Premier League, og i likhet med Andrew Robertson var det i stor grad i kamper før og etter viktige Champions League-kamper og i det tette juleprogrammet at han ble vraket, eller rettere sagt hvilt, fra laget. Lovrens Kroatia kom helt til finalen i VM, og han har dermed fått en meget amputert sesongoppkjøring med klubblaget, noe som fører til at han i beste fall må se den første seriekampen fra sidelinjen. Liverpool hevet seg betraktelig etter at nevnte van Dijk ankom i januarvinduet, og nå som klubben også har forsterket seg på keeperplassen og har fått inn et anker på midtbanen tyder alt på at Liverpool vil slippe inn enda færre mål. Lovren kan, i likhet med i fjorårssesongen, risikere å bli hvilt i enkelte kamper før og etter Champions League-kamper, men til en prislapp på 5,0 bør han være en alle har på radaren når han er tilbake igjen i laget. Andre Liverpool-spillere i denne prisklassen er hans midtstopperkonkurrenter Joël Matip (5,0) og Joe Gomez (5,0), som begge vil være bak Lovren i køen, samt rotasjonsutsatte Trent Alexander-Arnold (5,0) og Nathaniel Clyne (5,0).

Billig 4,5:
James Tomkins – 4,5 – Crystal Palace
Crystal Palace startet sesongen på verst tenkelig vis, og satte rekord i antall strake tap fra seriestart. Det ødela mye av sesongen for ørnene, som fikk inn Roy Hodgson som manager. Da begynte også Tomkins å få regelmessig spilletid, og resultatene bedret seg raskt. Laget hadde ikke holdt nullen i en eneste kamp før den rutinerte midtstopperen spikret plassen i midtforsvaret, men tallenes tale er klare. Hadde man bare regnet sesongen fra og med GW13, så hadde Palaces poengsnitt ført dem opp på en 8. plass, og både på den endelige tabellen og på listen over lag med færrest innslupne mål. På de siste 8 kampene, hvor hans stoppermakker Mamadou Sakho (5,0) var tilbake fra skade var det kun Liverpool (5) som holdt nullen flere ganger enn Crystal Palaces (4), og kampprogrammet i de første rundene taler for at den statistikken i verste fall vil bli marginalt forverret. Nevnte Sakho er priset høyere enn Tomkins, til 5,0, og gir dermed ikke like mye valuta for pengene. En annen spiller som er verdt å nevne i samme klubb er Jeffrey Schlupp (4,5), som også er listet som forsvarsspiller og har figurert en del i midtbaneleddet i sesongoppkjøringen. Dersom han fortsetter der kan også han være et godt valg.

Cédric Soares – 4,5 – Southampton
Cédric har vært Southamptons foretrukne valg på høyrebacken siden han ankom før 2015/16-sesongen, til tross for at han har spilt for fire forskjellige managere. Også denne sesongen bør han være førstevalget, men det er knyttet usikkerhet til hvorvidt han kommer til å starte første seriekamp. Portugiseren deltok nemlig i VM, og han fikk derfor utvidet ferie. Det har resultert i at han ikke har spilt et eneste minutt i sesongoppkjøringen, og han er dermed ikke kampformen inne. Cédric er derimot klubbens eneste naturlige høyreback, men det gir ingen garanti for at han starter mot hjemme Burnley på søndag. Southampton har et overkommelig kampprogram i starten av sesongen, foruten oppgjøret mot Liverpool i GW6. Laget hadde en skrekkelig sesong i fjor, og har mye å revansjere i året som kommer. De slapp så vidt unna nedrykk og holdt bare nullen i 8 kamper, noe som var tredje verst i 17/18-sesongen. Likevel var det bare 2 færre enn lag nummer 8 i samme statistikk. Det lovende kampprogrammet i starten gjør at vi lar tvilen komme Southampton til gode, og vi stoler på at Southampton vil forbedre sine defensive statistikker.

Steve Cook – 4,5 – Bournemouth
Et annet lag som skuffet defensivt i fjor. Laget hadde lite imponerende 61 baklengsmål, og hadde færrest clean sheets i ligaen, sammen med nedrykkslaget Stoke, som begge hadde 6. Denne sesongen har imidlertid Bournemouth et meget overkommelig kampprogram i starten av sesongen, kun forringet av møtet mot Chelsea i GW4. Cook er ikke en spesielt målfarlig mann, men han har notert seg for 2 scoringer og 1 assist i hver av de siste 2 sesongene. Mange har valgt seg venstrebacken Adam Smith (4,5) fra Bournemouth, men til tross for at han ventes å starte den første kampen, så har han beintøff konkurranse fra klubbens kaptein, Simon Francis (4,5). På den andre backen finner man den tidligere FPL-favoritten Charlie Daniels (4,5), men når rekordkjøpet Diego Rico (4,5) blir spilleklar i starten av september vil nok han måtte vike plass for spanjolen. Sistemann i forsvarsrekken er Nathan Aké (5,0), som blir litt i dyreste laget til å forsvare en plass i et FPL-lag.

Bunnpris, 4,0:
Aaron Wan-Bissaka – 4,0 – Crystal Palace
20-åringen fikk sitt gjennombrudd etter å ha spilt 7 av Palaces siste 11 kamper, hvor han attpåtil ble kåret til månedens spiller i klubben i mars. I sesongoppkjøringen har han han vært fast i laget, og det forventes også at han starter sesongen på høyrebacken. En av flere spennende Palace-forsvarere, men til 4,0 må han kunne sies å være et kupp til tross for at han ikke bidro med noen målpoeng på sine 7 opptredener.

Jan Bednarek – 4,0 – Southampton
Den polske midtstopperen debuterte i Premier League i midten av april, kort tid etter at Mark Hughes tok over roret i den nedrykkstruede klubben. Debuten endte med tre baklengsmål og scoring for 22-åringen, og han ble belønnet med startplass i 4 av de 5 resterende kampene, som endte med 2 rene bur og bare 2 baklengsmål. Polakken deltok i sommerens VM, men så snart han var tilbake i Southampton bar det rett inn i startoppstillingen i sommerens treningskamper. Det forventes at han fortsetter med også nå som alvoret starter. Bednarek, med 4,4, endte opp med soleklart flest poeng per kamp i Southampton-forsvaret. Dette er langt bedre enn Maya Yoshida (4,5) sine 3,2, men det skal sies at 5 kamper fra start er et tynt utvalg for en slik statistikk.

Lee Peltier – 4,0 – Cardiff
På nyopprykkede Cardiff finner vi den tredje forsvareren som både er prissatt til 4,0 og som forventes å starte. Peltier har ingen tidligere erfaring fra Premier League, men han har god erfaring fra Championship, med hele 245 opptredener. I fjorårssesongen spilte han 30 kamper, de fleste som høyreback, men 6 av kampene han mistet var grunnet en ankelskade. Det ble kun én assist på Peltier, og med kun 9 målpoeng kan han ikke kalles en målfarlig spiller. Dersom man likevel har behov for en skikkelig rimelig forsvarsspiller som i tillegg spiller fast kan Peltier være et alternativ til de to overnevnte.

Honourable mention:
David Luíz – 5,5 – Chelsea
Brasilianeren startet Community Shield-kampen mot Manchester City på søndag, en kamp hvor Sarri brukte sine antatt beste menn, med unntak av et fåtall spillere som fremdeles ikke er tilbake for fullt etter sommerens VM-sluttspill. Det er likevel ikke sikkert at dette er den foretrukne elleveren. Blant annet startet Caballero mellom stengene som en følge av den i ettertid bekreftede overgangen til Courtois, mens 17-åringen Hudson-Odoi startet på kanten. Hele forsvarsrekken var tilgjengelig, og dersom David Luíz tar en av plassene i Chelseas midtforsvar er han et meget godt valg på FPL. Sarris Napoli slapp inn tredje færrest mål i de to foregående Serie A-sesongene, og man kan regne med at Chelsea vil være blant de mest gjerrige lagene i sesongen som kommer. Hold et øye med David Luíz.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar