Da var vi omsider i gang igjen med FPL etter en lang sommer. Spillet ble lansert tidlig i juli, og mange har nok puslet med laget sitt i lang tid frem til starten. Spillere har vært ut og inn av laget, og mange sitter nok igjen med enten en følelse av å hatt mange spillere inne som de gjerne skulle hatt når det virkelig tatt, eller en deilig følelse av lettelse når de endte opp med å ta inn den og den spilleren som leverte og ikke sitte igjen med en av de som ikke leverte. Gjennomsnittlig poengsum denne runden var veldig høy for å være GW1, og flere startet faktisk sesongen med å runde den magiske 100-poengsgrensen. En herlig tid er i gang og mye glede og frustrasjon er i vente!

Fotballsonen skal denne sesongen ta et tilbakeblikk på hver gameweek, for å gi våre lesere en best mulig oversikt over hva man kan hente ut av runden i et fantasy-perspektiv. Første runde er nå fullført og det gjelder å følge nøye med. Skal du sitte stille i båten eller satse på prisøkninger? Starten av sesongen er nesten et eget spill, hvilken taktikk kjører du?

Flest poeng:
1.
Sadio Mane (Liverpool) – 16
2. Roberto Pereyra (Watford) – 16
3.
Benjamin Mendy (Man City) – 15
4. Richarlison (Everton) – 14
5. Jose Holebas (Watford) – 13

Rundens overraskelse:
Her må vi faktisk være så kjedelige og melde at det ikke var noen spesielle overraskelser når man ser på lagprestasjonene. Topplagene vant som vanlig og de ventede bunnlagene slet med å score mål. Mourinho og hans stemningsfylte lag fikk nok en kjedelig hjemmeseier uten å imponere, Tottenham og Kane gjorde det de skulle og ikke mer, Liverpool var et fyrverkeri som de har til vane for og Man City så sterke ut som ventet. De to London-lagene med nye managere fikk sin ilddåp med Sarri og hans Chelsea som det laget som gjorde det de skulle.

Rundens skuffelse:
Lagmessig var det som skrevet lite overraskelser, men mange forventede resultater. Allikevel var det flere som sikkert ble litt skuffet over lag og spillere. Harry Kane var som vanlig valgt av mange som kaptein, men hvor var han? Sanchez hadde sett spennende ut i sommer, men var mer opptatt av å løpe rett på motspillerne istedenfor å komme seg rundt dem. Aguero hadde visst tidlige tegn på form med to mål mot Chelsea sist helg, men endte opp med å blanke denne runden. Dette er spillere som koster veldig mye, og det er uten tvil irriterende å jobbe så mye med å få de inn på laget for så å få så lite betalt tilbake av dem. Husk at det er et maraton og ikke en sprint, rundens skuffelser er spillere som over en sesong betaler tilbake om du tør å være tålmodige med dem.

Prisøkning (utvalgte): 
Wan-Bissaka 4.0→4.1(kan fort øke mer)
Shaw – 5.0→5.1 (kan fort øke mer)
Neves – 5.0→5.1 (kan fort øke mer)
Pogba – 8.1→8.2
Mane– 9.5→9.6

Prisnedgang (utvalgte):
Jones – 5.5→5.4
Martial – 7.5→7.4
Monreal– 5.5→5.4
Deulofeu– 5.5→5.4

Underliggende stats (utvalgte):
– Eriksen skapte mest sjanser som vanlig. Bare synd Kane ikke er helt i slaget enda. Sir Harry hadde ikke spesielt mange skudd eller touch i 16 heller, så det kan være skummelt å ha Eriksen før Kane og Tottenham er i slaget uavhengig av gode tall fra Eriksen.

– Pereyra var stor denne rundne og hadde to flotte mål. Dette rundet av en strålende prestasjon også når man ser på underliggende stats. Kom til mange skudd og flere involveringer i 16-meteren, noe som kan tyde på at han er en slags main man hos Watford.

– Salah vs. Mane er en interessant «duell» i spillet. Begge leverte solide prestasjoner, men Mane fikk med seg to mål i bagasjen. Salah kom til flere skudd, og var egentlig uheldig at han ikke fikk flere mål. Tre skudd på mål pleier å ende i tre mål med Salah. Expected goals er fortsatt høyest hos Egypteren.

– Flere valgte å gå for King nå i starten etter en overbevisende sommer fra nordmannen. Når det gjaldt som mest var det Wilson som styrte showet på topp for Bournemouth og som også stjal straffeansvaret. Hadde solide 1,6 i exptected goals noe som skyldes flest touch av alle spillere i 16-meteren og kun slått av Mitrovic i antall skudd totalt. 6 skudd og alle i boks tyder på en spiss som er svært så lysten på mål.

Lærdom fra helga:
– Heat map viser mye spennende. Ser man på disse viser det seg at folk spiller på helt andre plasser enn posisjonen skulle tilsi, og noen utvalgte spennende er:

  • Hos Liverpool er det fortsatt Salah som har den øverste posisjonen i banen. Firmino fortsetter lavere denne sesongen også og Mane starter litt lengre ute på kanten. Milner var den spilleren som var mest involvert hos Liverpool, og han lå også mest offensivt av midtbanespillerne til Liverpool.
  • Man skal ikke legge for mye i gjennomsnittsposisjonene til et lag som taper 4-0 og blir rundspilt, men West Ham fremsto veldig rotete. Både Antonio og Anderson lå veldig sentralt inne i banen, noe som skapte gigantiske rom på sidene for et Liverpool som ofte vant ballen sentralt. Rice, Noble og Wilshere lå også sentralt, så med fem stykk midt på banen ble det naturligvis mange balltap i farlige posisjoner. Her har Pellegrino en jobb å gjøre!
  • Hvem var egentlig venstreving for Watford? Holebas var stort sett like høyt i banen som Deeney og etterlot seg en gigantisk rom bak seg uten at noen sikret spesielt mye. Gode lag kan fort straffe Watford på dette, når man ser at Pereyra også lå ekstremt høyt. I det hele var det en stor forskjell på høyre- og venstresiden deres.
  • Crystal Palace spiller en klassisk 4-4-2, og sjeldent har undertegnede sett et lag faktisk ha gjennomsnittsposisjoner som ser helt ut som formasjonen. Zaha og Benteke holdt seg for det meste høyt sentralt, og når Zaha ikke trekker så mye ut på siden er han virkelig et prospekt på FPL. Wan-Bissaka er en spiller folk hamstrer på spillet for harde livet nå, men om man ser på posisjonen hans på banen er den veldig lav (slik den også var i fjor). PVA ligger mye høyere, og er veldig mye mer nær ballen på motstandernes banehalvdel.
  • Interessante observasjoner hos Tottenham er blant annet at Eriksen er den som lå mest offensivt. Kane, som skal score målene, lå bak Eriksen. Er det et tegn på at han enda ikke er helt sharp? Fjorårets favoritt Davies lå nesten like høyt på sin side, og har absolutt flest touch på Tottenham. Playmaker fra venstrebacken?
  • En som har blitt lit hypet i sommer som befinner seg på Leicester sin midtbane er Maddison. De som så kampen la garantert merke til han, ettersom han var svært sentralt. Faktisk var han høyest i banen gjennomsnittlig på laget, noe som er veldig interessant når han også tydeligvis er fus i alt som skjer på banen.

 

– HVA SKJER MED VENSTREBACKENE?? Har vi noen gang vært vitne til så mange venstrebacker med så høye poengsummer samtidig. Mendy, Shaw, Alonso, PVA, Schlupp, Robertson og Holebas fikk alle over tosifrede poeng. Felles for alle disse var ikke at de bare var heldige, men de var alle veldig mye involvert i spillet i en svært offensiv gjennomsnittsposisjon om man leser heat-maps. Flere eksperter påpeker at backer er skumle på FPL ettersom rotasjonsfare, men om trenden er å involvere dem så mye er det heller skummelt å ikke ha dem på laget.

– Manchester City er fortsatt veldig vanskelige å velge spillere fra. Plutselig startet Sterling, mens KDB var benket, noe også Sane var til manges frustrasjon. Aguero scoret ikke, så plutselig kan Jesus starte neste kamp. Mahrez ble byttet veldig tidlig ut, men gjorde seg ikke så veldig bort. Dette går mot «Peprulett 2.0».

– Liverpool sine angrepspillere fortsetter hvor de slapp i fjor, få dem på!

– Kan Alexis Sanchez komme seg på jobb?

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar