VM i fotball 2018 er i full gang og festen i Russland har så langt vært en suksess for både supportere fra hele verden og det russiske landslaget. Allikevel dukker spørsmål angående doping av vertsnasjonens lag stadig opp.

Det var få som hadde noen tiltro til det russiske landslaget før mesterskapet og flere mente dette var den svakeste vertsnasjonen noensinne. Allikevel har de gjort kritikerne til skamme og slo nylig Spania og skal møte Kroatia i kvartfinalen.

Det har blitt publisert mange nyttige tipping tips før VM 2018, men allikevel var det få som kunne se for seg at de kroatiske stjernene nå møter Russland i kvartfinalen. De kroatiske spillerne har uttalt at de må tilpasse seg spillet til Russland og at de er klar over trusselen de står ovenfor, spesielt løpsstyrken deres.

På tross av Russland sin suksess i årets mesterskap har kritiske røster begynt å heve stemmen.

Det startet i 2008

Årets mesterskap minner noe om Europamesterskapet i 2008. Det russiske landslaget slo forhåndsfavoritten Nederland ut av kvartfinalen. Russland løp nederlenderne rett og slett i senk. Det ble kalt den største fotballprestasjonen etter sovjets fall, nå har seieren mot Spania mottatt samme beskrivelse. Også i denne omgang blir det sagt at russerne løp spanjolene i senk. Faktisk er Russland det laget som har løpt lengst i hele mesterskapet.

Statssponset doping

Russland sitt statsfinansierte dopingprogram ble avslørt i Netflix-dokumentaren Icarus. Avsløringen skapte store ringvirkninger og førte til at Russland ble utestengt fra OL i Pyeonchang 2018. Russland kaller det hele et politisk spill fra Vesten sin side.

Allikevel har flere eksperter trukket sammenhengen mellom dopingprogrammet i Russland, den store prestasjonen i Europamesterskapet i 2008 og VM i fotball 2018. Noen mener at den store løpskapasiteten til de russiske spillerne i år ikke nødvendigvis kommer av stolthet og patriotisme, men heller ulovlige midler.

Rodtsjenkov avslører

Grigorij Rodtsjenkov, som vist i Icarus, var den tidligere lederen av det russiske dopingprogrammet, men lever nå i eksil i USA. Han har snakket ut om det utstrakte doping-regimet i russisk fotball. Man brukte steroider for å hindre muskeltretthet, som nettopp gjør at du kan løpe lengre uten å bli sliten.

Rodtsjenkov har fortalt til amerikansk presse at han fikk streng beskjed fra Vitaly Mutko, den tidligere russiske sportsministeren, om å sørge for å holde positive doping tester skjult for å unngå flere doping skandaler og sørge for at de aldri ble straffet for doping, spesielt med tanke på landslaget.

Rodtsjenkov har i sine uttalelser nevnt flere russiske fotballspillere, inkludert alle de som spilte for landslaget i verdensmesterskapet i 2014 og europamesterskapet i 2008, men har ikke nevnt de som spiller for landslaget i dag. Det er kanskje heller ikke overraskende siden han har tilbrakt de siste årene i eksil.

Er de rene?

Spørsmålet blir til syvende og sist om russerne har «ryddet opp» slik de lovet etter avsløringene gjennom Icarus ble kjent for omverden. Russerne bedyrer at det aldri har eksistert et statsstyrt doping-program og at Rodchenkov alene er ansvarlig.

Allikevel virker det noe overraskende at akkurat Russland tilfeldigvis har det landslaget som har løpt aller mest dette verdensmesterskapet.

På tross av dette kan det sies at Russland, som vertsnasjon, ønsker å vise seg fra sin beste side og at spillerne spiller på «hjemmebane» med mange tilskuere i ryggen. Muligens kan også dette forklare den enorme løpskapasiteten.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar