Interessen rundt norsk fotball har vært lav de siste årene. Mange norske fotballinteresserte bruker grunnen med at nivået her er så langt dårligere enn i for eksempel Premier League. Det nivået er helt urealistisk å komme opp på i Eliteserien, men finnes det andre måter å heve interessen på?

Noe som er viktig for å skape interesse rundt et fotballag, er fellesskapsfølelsen. Fans, spillere, ledere, trenere og alle andre i og rundt en klubb skal føle seg som en del av klubben. Å skape et slikt fellesskap er ikke enkelt, men om man greier det, er det en måte som garantert kan heve interessen rundt klubben.

En måte å skape et slikt fellesskap, er å gi klubben en helt særegen identitet. En identitet som kjennetegner akkurat denne klubben, og som alle i og rundt kan kjenne seg igjen i, og vil være en del av. Et eksempel på en klubb som har lyktes med dette er Odd. Hele Telemarks klubb, klubben som skal bestå av telemarkinger og skal utvikle egne, lokale spillere. Man kan si hva man vil om Fagermo og alle hans utspill, men at han ikke satser på unge, lokale spillere, kan ingen ta fra han. Dette gjør at telemarkinger flest, føler en tilhørighet til Odd, også om du kommer fra utenfor Skien. Nå har riktignok Notodden kommet opp i OBOS-ligaen, men det er fortsatt Odd som er den ubestridte ener kvalitetsmessig i fylket.

Lagånd, innsats og kameratskap
Mjøndalen er en annen klubb som har lyktes godt med å skape sin egen profil. Klubben fikk enorm oppmerksomhet da de rykket opp til Eliteserien 2014, og med sine klare retningslinjer med å beholde stammen i laget, den kompisgjengen som hadde ført dem opp. Mjøndalen har omtrent limt det inn som et styrevedtak, gjennom sitt velkjente motto, som også henger så fint og runger på stadion: lagånd, innsats og kameratskap må alltid gå foran. Dette sitatet viser klubbens filosofi, fellesskapet er det viktigste. Dette går også ut til fansen, og selv om Mjøndalen er en liten bygd med omtrent 8 000 innbyggere, har de en stor interesse rundt fotballaget sitt.

Mjøndalen er ikke det laget som trekker flest tilskuere, men likevel har man følelsen av at de som kommer på kamp, virkelig støtter opp om laget sitt. Det er noe virkelig sjarmerende med lag fra små steder, som presterer og som viser en herlig fellesskapsfølelse i og rundt laget.

Er rivalisering en nøkkel til interesse?
Det som ser ut til å trekke flest tilskuere på kamp i Norge, er kamper mellom rivaler. Det finnes flere lokalderby, og andre rivaliserende derby hvor interessen er høy i Norge. Når Rosenborg og Molde møtes, er det alltid topp stemning, og lagenes supportere elsker å slå det andre laget. Rosenborg har generell interesse, men det kommer alltid litt flere folk når de tar i mot sine argeste rivaler, kanskje spesielt Molde og Brann. I år har vi også fått noe så sjeldent som et lokaloppgjør i Trondheim i norsk toppdivisjon. Det er mange år siden sist, og interessen rundt Rosenborg og Ranheim har vært stor i hele år.

Det finnes mange eksempler i norsk fotball, også fra mindre klubber enn Rosenborg hvor interessen skyter til værs når rivaler barker sammen. I midten av august møttes Fredrikstad og Moss til 2.divisjonskamp i Fredrikstad. Et fullsatt Fredrikstad stadion så at hjemmelaget gikk seirende ut at Østlandsderbyet, og rekorden for tilskuertall i norsk 2.divisjon ble knust denne dagen! Sarpsborg har også fått en enorm oppsving nå, med Europaspill og et stabilt topplag. Tenk om Fredrikstad hadde kommet opp, og vi fikk et skikkelig Østfold-derby i Eliteserien! Det hadde skapt interesse det!

REKORD: Fredrikstad satte publikumsrekord i 2.divisjon da Moss gjestet stadion i august (foto: Twitterkontoen til Fredrikstad FK)

Det kryr av lokaloppgjør
Forrige helg spiltes en annen skikkelig rivaliserende kamp i norsk toppfotball. Riktignok spiltes ikke denne i Eliteserien, men i OBOS-ligaen. Sandnes Ulf tok i mot Viking, og foran et fullsatt Sandnes stadion knuste hjemmelaget sine erkerivaler 3-0. Dette er to lag, to byer og to folk som ikke liker å tape mot hverandre. Egentlig har Sandnes og Stavanger vokst sammen til et stort byområde, en såkalt konurbasjon, men disse byene blir aldri i verden enige om å slå seg sammen til en by. Slik rivalisering er sunt, og spesielt i fotballen skaper dette en interesse rundt kampene når disse lagene møtes. Om Viking rykker opp eller ei, får vi uansett et Rogalandsderby neste år også. Enten møtes Sandnes Ulf og Viking igjen i OBOS-ligaen, eller så møtes Haugesund og Viking i Eliteserien.

Møre og Romsdal er et annet fylke som høster lokaloppgjør. I inneværende sesong har de to lag i Eliteserien, men neste år blir dette høyst sannsynlig økt til tre. Årets to lag i Eliteserien (Molde og Kristiansund) har som kjent lenge kranglet om hvem som skal få det nye sykehuset i fylket. Dette er en slags rivalisering, men klubbene er på så ulike nivå økonomisk, at dette ikke er et hatoppgjør i fotballen. Likevel skaper det interesse når to lag som ligger så nært hverandre geografisk, møtes på toppnivå. Aalesund ser ut til å komme opp igjen, og de har ønsker nok å vise Molde hvor skapet står! Sunnmøre mot Romsdal, det lukter det rivalisering, mye folk og krig av. Aalesund og Molde er store rivaler, også i fotballen, og vi kan se frem til to strålende oppgjør, om Aalesund gjør jobben utover høsten og rykker opp! Slike lokale oppgjør er strålende for fotballen! La det bli flere slike kamper, hvert år!

Når fotballaget blir en del av stedsidentiteten
Stedsidentitet er et begrep som handler om hvordan et sted fremstår for utenforstående, og hva som forbindes med stedet. Hva folk forbinder med et sted vil variere, og avhenger av deres egne oppfatninger og opplevelser med det stedet.

Det er få ting i samfunnet som engasjerer så mye som fotball, og dermed blir et steds fotballag fort en viktig del av identiteten til stedet. Nevnte Odd er nok for mange utenforstående en viktig del av det man forbinder med byen Skien, kanskje i tillegg til det at byen kalles ¨kulturbyen Skien¨. Odd har ingen klare erkerivaler, noe som i og for seg er synd. Likevel har de stabilisert seg i toppdivisjonen og hører hjemme her. I stedet for å ha flere rivaliserende klubber, har Telemark en storklubb, som man bør kunne skape større interesse rundt, da det ofte er ganske skralt med oppmøte på Skagerak Arena. Kanskje hadde det dratt flere tilskuere, om også Odd hadde en erkerival eller to. Likevel skal klubben ha all mulig honnør for sin lokale profil, og har skapt seg en særegen identitet gjennom dette, et smart trekk!

Rivalisering mellom byer, er ofte en viktig del av hva som forbindes med et sted, og det er få ting som får frem rivaliseringen mellom to steder, som en fotballkamp. Rivaliseringen mellom byene Trondheim og Molde, er for eksempel skapt av fotballen, mens rivaliseringen mellom Sandnes Ulf og Viking, heller er skapt gjennom byene de respektive lagene kommer fra.

Slike rivaloppgjør er noe som kan krydre den norske fotballen, med fullsatte stadioner og stemning både før, under og etter kamp. Det er mange slike lokaloppgjør i norsk fotball, både rivaloppgjør skapt gjennom år med tett sportslig rivalisering mellom klubber, samt rivalisering skapt av stedenes naboskap. Likevel fokuserer mange av de norske fotballinteresserte på det lave nivået og de tomme tribunene man noen ganger kan se. Dette er en uting i norsk fotballkultur, og vi kommer ingen vei med dette. Eurosport sender hver søndag en oppsummering av fotballrunden, et program som gir et strålende innblikk i runden.

Lag fra den norske Eliteserien kommer ikke til å herje i Champions League eller Europa League, men å ha to-tre lag i et gruppespill, slik vi fort kan få i år, bør være realistisk oftere enn hva som har vært faktum de siste årene. Likevel starter jobben her hjemme, med å møte opp på kamper, se kampene fra stadion eller på TV og heller nyte spenningen, alle rivaliserende oppgjørene og intensiteten i serien, fremfor det å klage over nivået. Vi har mange spennende oppgjør hver helg i norsk fotball, og det er spennende helt inn hvem som tar seriegull, Europa-plassene, hvem som berger plassen og hvem som tar cupgullet!

Bygg videre på rivaliseringen, fellesskapsfølelsen og fotballens rolle i steders identitet, så skal man se at også nivået tar seg opp etter hvert. Det er veldig mye lovende i norsk toppfotball om dagen, både sportslig og dekning på TV, så det skal ikke være noen grunn til at interessen ikke skal økes betraktelig!

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar