Vinnerinstinkt eller vinnermentalitet er blant de viktigste egenskapene til fotballspillere. De største vinnerne i fotballhistorien er helt rå på dette, og har arbeidet utrolig hardt for å nå sine mål. Uansett hvilket nivå man spiller på, er denne mentaliteten helt avgjørende for hvor mange kamper man vinner, og hvor godt man prestere som lag.

Det å ha vinnermentalitet, og alltid ha et indre ønske om å vinne, er alfa og omega i fotballen. Om du så spiller bedriftsfotball, i 6.divisjon, i Eliteserien eller i Champions League. Men hva er det som definerer en vinner? Hva betyr det å ha vinnerinstinkt og vinnermentalitet? Hvordan ender noen spillere opp med å stå på julaften, bruke all sin fritid fra de er veldig unge til idretten, hvor bare et fåtall lykkes? Og igjen, hvem er det som lykkes blant de mange tusen fotballspillerne som har som mål å bli proff?

Mentaliteten er ufattelig viktig i et spill som fotball. Går man inn i en kamp uten troa på at man vil lykkes, kan man like gjerne bare gå av banen. Mjøndalen slo i 2014 et av Norges største fotballag, Brann, over to kamper i opprykksplayoff til Eliteserien, i tillegg til en cupkamp tidligere den sesongen En spiller med en enorm vinnervilje, og som gjør alt for å vinne med laget sitt, er Christian Gauseth. I sommer gjestet han podcasten ¨Toppfotball¨, hvor han snakket om akkurat denne bragden, og hvordan kompisgjengen i Mjøndalen giret seg opp i forkant. Han nevnte blant annet at de skulle fighte, springe motstanderen i senk og vise dem at når man møter Mjøndalen, møter man et heltent lag, gang på gang. Her er man elleve kompiser som går utpå matta for å vinne, SAMMEN.

VINNERKULTUR: Dette bildet la Toppfotball ut på sin Twitter-konto etter episoden.

Innbytteren Ole Gunnar Solskjær

Samme Gauseth snakket også om mentalitet i et intervju med Trenerportalen.com i høst. Her dro han frem en av Norges største fotballprofiler gjennom tidene, Ole Gunnar Solskjær.

Solskjær er beinhard i hodet. Det der derfor han har klart å sitte på benken i så mange kamper og vært irritert, men kommet inn og avgjort kamper gang på gang, sa Gauseth i intervjuet.

 

Ole Gunnar Solskjær er et kjempeeksempel på alt som handler om mentalitet. Han er en ekstrem vinner, han er et treningsprodukt og han setter alltid laget sitt først. Det å sitte på benken uke inn og uke ut, gjør noe med mentaliteten til de fleste fotballspillere. Solskjær var ikke et unntak her, han ville også starte alle kampene, slik som alle lagkameratene. Likevel greide han å bruke denne irritasjonen på noe som gagnet laget sitt, og resten av lagkameratene. Han analyserte motstanderen, hvordan han kunne utgjøre en forskjell på de 5,10 eller 15 minuttene han fikk mot slutten av kampene, slik at laget hans vant kampen. Dette er en vinnermentalitet og et vinnerinstinkt som er helt ekstremt. Solskjær ville vinne for alt det var verdt, at laget vant kamper var alt som betydde noe for Solskjær, og denne vinnerviljen kombinert med ekstremt bra treningsinnsats skapte den enorme karrieren han har hatt.

Dette er eksempler fra den øverste hyllen av fotballspillere, men vinnervilje er også gjeldende nedover i divisjonssystemet. For at et lag skal fungere, og vinne kamper sammen, må alle spillerne på laget ha den mentaliteten at laget er viktigst, det er laget som skal vinne kamper sammen. Selvfølgelig er dette på et helt annet nivå, og spillerne her er ikke like rå som toppspillerne. Likevel kan man se klare forskjeller mellom de ulike typene også i slike kamper, og mange spillere i breddefotballen har en helt feil holdning til lagidretten fotball.

Det handler om å stå fram i de jevne kampene
Butter det i mot, velger en del spillere å ikke springe, ikke krige og faller kraftig nivåmessig i forhold til der de er når ting flyter godt. For meg er dette det ultimate bevis på hvilke spillere som har den rette innstillingen. Går man rundt og sutrer om laget ligger under, hjelper det null og niks hvor godt man spiller i en kamp laget vinner 8-0. Det er i de jevne kampene at serien avgjøres, og det er i disse kampene man ser hvilke spillere som virkelig vil vinne sammen med laget sitt. Det er ikke de spillerne som kjefter og skriker i lang tid etter et tap som har vinnermentalitet, men de som gir alt for laget sitt mens det står på, i kamper som er jevnspilte. Etter kamper kan man evaluere, snakke ut om ting som gikk galt, men under en fotballkamp er man elleve kompiser på banen samtidig, som skal gjøre alt de kan for at kompisen skal se best mulig ut, og at laget skal vinne.

Slike situasjoner har man på alle nivåer, men det er lettere å finne disse spillerne som lett gir opp, jo lenger ned i divisjonene man kommer. Christian Gauseth er et fantastisk eksempel på en vinner i denne sammenhengen. Han gir alltid alt for laget, og er best når det virkelig gjelder. Han er ikke den spilleren som står fram, dribler fem spillere og scorer seks mål om Mjøndalen vinner 10-0 i cupen. Han står fram når laget trenger det, i jevne bataljer, slik som sitatet tidligere i artikkelen forteller. Gauseth er i mine øyne et strålende eksempel på en vinner, og en utmerket god kaptein for laget sitt!

Sterkere i motgang
John Arne Riise har en av de mest imponerende karrierene i norsk fotball. Han dedikerte tidlig livet sitt til fotballen, og brukte fotballen som et fristed da han som ung gutt ble mobbet på skolen. Den innstillingen han har hatt opp gjennom, er ekstrem, og vitner om en person som gjør alt han kan for å nå målene sine. Dette er en annen form for en vinnertype, og den karrieren han har hatt står det enorm respekt av. Riise har vært gjennom utallige nedturer, av ulike typer slag, men han har alltid slått tilbake.

Det som på mange måter er høydepunktet hans karriere når det kommer til det å slå tilbake, er kanskje straffen han satte mot Slovenia i en VM-kvalifiseringskamp i 2012. Venstrebacken hadde i forkant av denne kampen blitt kraftig kritisert i media, og svarte med å sette straffen på overtid i mål, noe som var en utrolig viktig scoring for Norge. Dette definerer en vinner, en som aldri gir seg, en som rett og slett gjør alt for å vinne og hjelpe laget sitt. John Arne Riise er en legende i norsk fotball og i Liverpool, men han fortjener også all mulig respekt for den karrieren han har klart å få til, på tross av veldig mange nedturer opp gjennom. En fantastisk fotballspiller, en enorm vinner og en person det rett og slett oser enorm respekt av!

Det å ha vinnermentaliteten, det å alltid ville vinne og å sette laget først, er en utrolig viktig egenskap i fotballen. Det finnes mange eksempler på ulike typer vinnere, og denne mentaliteten skapes fra ung alder. La det bli det siste ordet, at uttrykket ¨tap og vinn med samme sinn¨, bør trekkes ut av idretten. Fotballspillere som lever etter dette, vil aldri nå langt og vinne så mange kamper de har potensiale til gjennom en karriere, om det er i Champions League, OBOS-ligaen eller i 6.divisjon.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar