Ukens drømmelag.

Fotballsonen skal denne sesongen ta et tilbakeblikk på hver gameweek, for å gi våre lesere en best mulig oversikt over hva man kan hente ut av runden i et fantasy-perspektiv. Hva kan tallene fortelle oss fra runden som gikk, og har vi kanskje observert noe man ikke kan hente ut fra statistikkene?

 

Flest poeng:
1. Anthony Martial og Jordan Pickford – 15 poeng

2. Fernandinho – 14 poeng

3. Bobby Reid, Mesut Özil og Pierre-Emerick Aubameyang– 12 poeng

4. Michael Keane, Antonio Rüdiger, Etienne Capoue, Abdolaye Docouré og Erik Lamela – 11 poeng

Rundens overraskelse:
Etter å ha slitt med tillit og offensiv samhandling virket Manchester United langt mer påskrudd borte mot Mourinhos gamle arbeidsgiver Chelsea – etter to glimrende mål av lett uberegnelige Anthony Martial så United ut til å gå mot en sterk seier – hvem så det komme? Riktignok reddet Ross Barkley (£5.7) hjemmelaget dypt inne i overtiden, men etter at skuffelsen hadde lagt seg må dette sies å ha vært en stor positiv overraskelse fra både Martial selv og Manchester United. Franskmannen seiler opp som det soleklare FPL-valget hos de røde djevlene etter at Romelu Lukaku (£10.9) virker å ha begynt å spare kruttet til landskampene, mens målpoeng fra Alexis Sanchez (£10.0) nå kommer like ofte som langvarig godt vær i Bergen.

Det er også verdt å nevne andre enkeltspillere som Bobby Reid (£5.2) og Fernandinho (£5.4) som dro i land solide poengsummer denne uken, men Martial og United blir likevel vinneren i denne ukens spalte. Det virker umulig å ikke score på Fulham, mens Fernandinho stadig bidrar med målpoeng for et City som alltid er på hugget.

Rundens skuffelse:
Det er fristende å tildele Harry Kane tittelen som rundens skuffelse igjen, men denne gangen har han tøff konkurranse fra Alexandre Lacazette som, etter å ha vist storform de siste ukene, ble tildelt kapteinsbindet av mange spillere under GW9. Hverken Kane eller Lacazette hadde stilt inn siktet denne runden – særlig eiere av Lacazette vil gremmes til langt utpå førstkommende onsdag. Ellers er det verdt å nevne at Raheem Sterling ble nevnt av mange som et åpenbart kapteinsvalg før runden – han ble selvsagt benket av Guardiola, som fortsatt ikke virker å være noen fan av FPL. Fellesnevneren for alle disse er at ingen av dem er salgsobjekter – Kane kan vurderes, men at det er åpenbart at han skal ut ville vært en overdrivelse. Engelskmannen er frisk, skuddvillig og besitter kvaliteter vi alle kjenner til godt – samtidig virker Tottenham å mangle form i alle ledd med unntak av Lloris. Rundens skuffelse må bli Harry Kane, som tross alt spiller tilnærmet 90 minutter uten å produsere det helt store – Lacazette på sin side slet med uttellingen, men virket å ha beholdt den gode formen over landslagspausen. Sterling ble nok hvilt som følge av en hektisk periode med spill for England, men er en «must-have» på spillet i tiden som kommer.
Er Harry Kane det?

NB! Sadio Mané var et hyppig nevnt navn på kapteinsfronten før runden, men dette tallet sank dramatisk etter at nyheten om skaden hans lekket.

Prisøkning (utvalgte)
Aymeric Laporte – £5.7 -> £5.8
Benjamin Mendy – £6.1 -> £6.2
Andy Robertson – £6.3 -> £6.4
Raúl Jiménez – £5.6 -> £5.7

Prisnedgang (utvalgte)
Lucas Moura – £7.4 -> £7.3
Sadio Mané – £9.8 -> £9.7
Dele Alli – £9.0 -> £8.9
Pedro – £6.5 -> £6.4

Utvalgt statistikk

  • Forrige GW gikk Salah (£12.8) målløs av banen – denne gangen lignet egypteren mer på fjorårsutgaven. Han blir matchvinner i en overraskend tett kamp hvor hjemmelaget hadde fortjent poeng, men hvor Liverpool samtidig hadde mange forspilte overgangsmuligheter. Salah virker i best form av de «faste» i angrep for Liverpool, og kan vise til xG på 6.27 – milevis foran nærmeste lagkamerat. Ironisk nok er det forsvarsspillerne som virker som de tryggeste poengplukkerne for de rødkledde om dagen – Alisson er allerede historisk med 6 CS på 9 kamper, Andy Robertson ser igjen uunværlig ut – og vi legger særlig merke til at Joe Gomez (£5.1) nyter tillit etter storspill i sesonginnledningen på bekostning av fjorårskometen Trent Alexander-Arnold (£5.2). Her er det selvsagt rotasjonsfare med kommende Champions League-kamper, men både trend og form er i favør Gomez. Huddersfield virket på sin side farligere enn på en stund, men virker samtidig litt planløse fremover.
  • Arsenal er et av Europas store formlag om dagen – iallfall resultatmessig. Det fortsatte også mot Leicester i GW9. Anført av en sprudlende Mesut Özil (£8.3) malte Arsenal bortelaget i senk og vant fortjent på Emirates. En spiller som Özil er alltid fristende å hive inn etter slike kamper, men tyskeren har slitt med både sykdom og skader hittil i sesongen – anbefalingen er å avvente og se an formen. Vi kommer selvfølgelig ikke utenom Pierre-Emerick Aubameyang (£10.7) som nok en gang kom inn og scoret. En slik uttelling – fra vingen! – virker hinsides, men han viste prov på dette da han ankom i januar i fjor. Det virker likevel risikabelt å kaste innpå hurtigtoget til fordel for f.eks. et tryggere kort som Lacazette (£9.7) som tross alt har hatt en meget god sesong så langt, og er priset lavere. Etter en litt tam førsteomgang hvor Leicester hang meget bra med – James Maddison (£7.0) så særlig frisk ut fra sin kantposisjon – tok Arsenal fullstendig over i andre omgang med et ballinnehav på nærmere 80 %. Det er også verdt å legge merke til at Pereira (£5.1) og målscorer Chilwell (£5.0). Førstnevnte spiller ving, men Chilwell virker minst like offensiv og frisk fra sin backposisjon. Arsenal virker utilnærmelige i matcher som denne hvor de har ballen mye og kan dominere, men kampprogrammet fremover ser ikke direkte fristende ut hvor de skal opp mot Crystal Palace (A), Liverpool (H), Wolves (H), Bournemouth (A), Spurs (H) og United (A).
  • I forrige oppsummeringen ble det skrevet at Marcos Alonso ikke har gitt massiv avkastning de siste ukene, men at hans offensive frihet likevel gjør ham til et attraktiv objekt på spillet. Etter tvilsom defensiv innsats og lite håndfast avkastning offensivt i den heseblesende kampen mot Manchester United (2-2 etter 90+7!) er det lov å begynne å rasle med sablene. Samtidig har Chelsea et fordelaktig kampprogram de neste ukene. Forrige ukes råd står fortsatt godt her; «Hvis du har kalde føtter og er tålelig fornøyd med laget ditt kan du selvfølgelig nedgradere til andre deler av forsvaret, men jeg ville holdt igjen litt til – med mindre det brenner andre steder og du må frigjøre midler.» En man kan vurdere nå er brennhete Anthony Martial (£7.2) som med sine to mål var nære matchvinnerstatus på Stamford Bridge. Med nåværende form er franskmannen høyaktuell på et lag som ellers sliter offensivt.
  • Ellers så solide Wolverhampton kom raskt ned på jorda med 0-2 hjemme mot Watford, i en kamp hvor fjorårets poengkonger igjen bidro for bortelaget – både Capoue (£5.0) og Doucouré (£5.9) noterte seg for 11 poeng. Etter kollapsen borte mot Bournemouth sist var Watford tilbake slik de har sett ut i sesonginnledningen – gode i press og med en klar plan offensivt. Lagets beste spiller virker å være Roberto Pereyra (£6.2). Han avsluttet forrige sesong sterkt, og har startet bra nå – virker å være essensiell i Watfords angrepsspill og generelt meget god. Spillere som Doucouré, eller banditten Troy Deeney (£6.0), blir mer risikofylte valg med potensial for høy avkastning i enkeltrunder.

GW9 – hva har vi lært?

  • Det viser seg at Eden Hazard er menneskelig likevel. Etter en vanvittig sesongstart var han mindre involvert enn ellers hjemme mot Manchester United. At han var i lomma på Ashley Young blir en overdrivelse, men engelskmannen gjorde en bunnsolid kamp på venstrebacken og beviste igjen at han vet hvordan man forsvarer seg mot toppspillere (synd man ikke får ekstrapoeng for dette!). Likevel er Hazard en spiller man ikke kan komme utenom på laget sitt, og burde være bankers hos de fleste – noe også eierandelen på 51.2 % viser ettertrykkelig.
  • Arsenal fortsatte seiersmarsjen på overbevisende vis hjemme mot Leiecester. Lacazette skuffet nok mange spillere denne helgen med dårlig uttelling, mens de som fortvilte over Aubameyang på benken endte opp med brede glis. Likevel må anbefalingen fortsatt være Lacazette siden han virker å være foretrukket på spissplassen i Emerys system, mens Aubameyang foreløpig får innhopp på vingen. Arsenals kampprogram kunne vært bedre, men med den flyten de er i nå kan man ikke gå uten Arsenal offensivt. Defensivt virker de også mer solide enn på lenge – legg merke til at sommerkjøpet Bernd Leno (£4.8) har tatt over mellom stengene, og virker mest interessant sammen med FPL-favoritten Hérctor Bellerin (£5.4) som virker å unngå den verste rotasjonsfaren, og samtidig leverer målpoeng.
  • Liverpool ser fortsatt solide ut defensivt, selv om de ikke hadde like god kontroll på banespillet borte mot Huddersfield som man forventet. På Anfield er de bunnsolide, og har også lært seg å vinne «stygge» bortekamper. Andy Robertson (£6.4) er dyr, men roteres aldri, samtidig som han leverer poeng(2A, 6CS). Det kan til og med lønne seg å doble på Liverpool defensivt (hadde aldri trodd jeg skulle skrive det!) på grunn av form og kampprogram – her virker Joe Gomez (£5.1) som et spennende valg på grunn av form og allsidighet.
  • Aguero (£11.3) leverer hjemme mot svake Burnley – men det kunne vært så mye mer. 1 mål hjemme etter å ha dominert fullstendig mot et Burnley i oppløsning er nesten skuffende – særlig etter den sjansesløsingen. Likevel kan man ikke være for misfornøyd etter å ha sett flere kapteinsemner, deriblant Alexandre Lacazette og Harry Kane (£12.5) gå målløse av banen. Aguero virket riktignok skarp etter landslagspausen, og virker å være det klare førstevalget på topp for City. Kane ser på sin side ut som et dårligere lag, både på grunn av kampprogram og egen form. Tottenham var ikke gode mot West Ham, men dro i land en viktig 1-0 seier på bortebane etter en rekke kjemperedninger fra Hugo Lloris (£5.4). Det er vanskelig å anbefale noen fra Tottenham, og det er alltid risikabelt å vedde mot en målgjører som Harry Kane, men foreløpig ser det ut til at han ikke forsvarer prislappen. Engelskmannen trekker for langt ned i banen i sin søken etter å bli involvert, noe som er et klassisk kjennetegn på en spiss som har fått for lite å jobbe med. Det klassiske tipset fra dette oppgjøret ville vært å holde øye med Marko Arnautovic (£7.0), men både Felipe Anderson (£6.8) og Pablo Zabaleta (£4.3) virker spennende. Sistnevnte utelukkende på grunn av kampprogrammet, og ikke hans forjettede offensive bidrag. Det er vanskelig å gi noen klar anbefaling for Tottenham-spillere, men om du sitter på Kane har du en viktig avgjørelse foran deg. Med fare for en solid smell er anbefalingen å frigjøre midler ved å selge Kane – det er flere spisser med spennende program og form der ute til en langt hyggeligere pris – f.eks. nevnte Arnautovic. En spennende strategi er å investere tungt i forsvaret ved f.eks. Mendy (£6.3), Robertson (£6.4), Alonso (£7.0)/Rüdiger (£5.9) eller David Luiz (£5.2), samt Trippier (£6.3). Her er det masse verdi å hente. Det er også en vurdering å ta om man ønsker Alonso fremfor de nevnte stopperne – akkurat nå er det ikke åpenbart at spanjolen bringer mer verdi til bordet. Tidligere nevnte Bellerin var meget god mot Leicester, og viste prov på god gammel avkastning offensivt med to målgivende, men virker ikke å være i stand til å holde nullen, samtidig som programmet kunne vært bedre (nå har jeg kanskje skrevet det mange nok ganger?). Det er også verdt å legge merke til at magikeren David Silva  (£8.5) leverte målpoeng igjen (2A), men om man skal investere på midtbanen virker Raheem Sterling (£11.2) og Eden Hazard (£11.4) som de beste løsningene per nå.
  • Manchester United virker å ha funnet formen – iallfall bedre form – og hadde fortjent bedre borte mot Chelsea. Det er igjen vanskelig å komme med noen klar anbefaling utenom Anthony Martial (£7.2) – kanskje Luke Shaw (£5.1) med ny langtidskontrakt og uvant skryt fra Mourinho er verdt en punt?
  • Vi fikk et kjærkomment gjensyn med Kevin de Bruyne (£9.7) mot Burnley – hvor lenge tør du gå uten ham? Belgieren er sannsynligvis grovt underpriset nå, og går nok rett inn på laget når han er matchfit.
Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar