MUFC – LFC: Ledd for ledd

Fotballsonen vurderer United og Liverpool ledd for ledd, og setter opp de respektive lags ultimate formasjon.

Fotballsonen skal i anledning hatoppgjøret Manchester United – Liverpool på søndag forsøke å analysere hvert ledd hos de to lagene og forsøke å sette opp en startoppstilling med de beste spillerne fra United og Liverpool. Laget vil bli satt opp etter prestasjonene til de enkelte spillerne så langt denne sesongen, men også ut fra hvordan de vil fungere sammen. Hvert ledd vil også bli sammenligne på bakgrunn av denne sesongens prestasjoner.

Keepere:
Manchester Uniteds sisteskanse, David de Gea, har tatt gradvis steg siden han begynte å vokte buret etter legenden Edwin van der Sar. Spanjolen startet United-karrieren på verst tenkelige måte og ble urettferdig erklært for et bomkjøp etter to kamper. Årsaken var tabber mot Manchester City i Community Shield-finalen og i seriepremieren mot West Bromwich på The Hawthorns. David de Gea ble stemplet som for veik og pinglete i feltarbeidet sitt, og det ble satt spørsmålstegn ved om de Gea ville være i stand til å ta overgangen til en langt mer fysisk fotball i England enn i Spania. Nå kan man trygt si at de Gea har utviklet seg og er i ferd med å tilpasse seg den engelske ligaen. Det er sjeldent de Gea gjør grove tabber, eller tabber som koster United poeng. Snarere tvert i mot er det flere ganger spanjolen har reddet United fra poengtap og tap. United har også en solid andrekeeper i Anders Lindegaard.

Jose Reina har de siste sesongene vist en nedadgående formkurve. Reina har ikke vært like pålitelig i keeperspillet som han hadde en vane for å være, og det er usikkert hvorfor spanjolens prestasjoner har dalt såpass mye. Likevel er han uten tvil den beste keeperen til Liverpool, og en fast førsteskanse. Om en skal se på Brendan Rodgers’ Swansea forrige sesong, så passer Reina perfekt inn i Rodgers’ filosofi og spillesystem. I Swansea hadde nordiren Michel Vorm i mål som fungerte som en ellevte utespiller når det var nødvendig. Reina har tidligere vist at han er god med ballen i beina, men har hatt noen merkelige involveringer under Rodgers’ ledelse.

David De Gea kan bli avgjørende på søndag (Foto: Digitalsport)

David De Gea kan bli avgjørende på søndag (Foto: Digitalsport)

Vurdering
De Gea har denne sesongen vist at han er en trygg keeper. Han har reddet United mange ganger, og er i ferd med å gjøre keeperplassen til sin egen. Vist en stor utvikling og begynner også å bli bedre i feltarbeidet. Reina har hatt dårlige kamper, og virker ikke å være den keeperen han en gang var under Rafael Benitez’ ledelse. Sammenligner man andrekeeperne til de respektive lagene må man også kunne si det er liten tvil om at Anders Lindegaard er en bedre keeper enn Brad Jones. Faktisk vil vi påstå at Lindegaard kunne stått fast i en mindre klubb i Premier League og gjort en akseptabel innsats.

United er med andre ord sterkere enn Liverpool på keeperplassen, men førstekeeperne er jevne. Likevel er de Geas prestasjoner denne sesongen bedre enn Reinas. United går seirende ut av keeperduellen.

Forsvarsspillere:
Liverpool har lidd av skadeproblemer på backplassen denne sesongen. Det har ført til at unggutten Andre Wisdom har måttet vikariere på høyrebackplass. I skrivende stund er både Jose Enrique og Martin Kelly ute med skader for Liverpool. Derfor vil det være litt vanskelig å vurdere backene til Liverpool. Den eneste som har spilt regelmessig er Glen Johnson. Til gjengjeld har han gjort sine saker veldig bra offensivt, selv om han har vist noen svakheter defensivt. For Uniteds del har det vært få skader på de faste backene deres, Rafael og Patrice Evra.

United har manglet Nemanja Vidic i midtforsvaret og det kan være en av grunnene til at serielederen har vist svakheter i det defensive spillet. United står med flest baklengsmål av alle lagene på øvre halvdel i Premier League. 28 mål har de sluppet inn. Liverpool har sluppet inn 26. Martin Skrtel har prestert godt denne sesongen, og har i mange kamper fremstått som en klassestopper.

Vurdering
Her er det jevnt. Ingen av lagene har vært noe særlig imponerende defensivt, så det blir vanskelig å si hvilket lag som har vært best. Begge lagene har i enkelte kamper vist elendig defensivt spill og gjort juniorfeil. United har fremstått hakket bedre i midtforsvaret enn Liverpool, mens det blir vanskelig å sammenligne backene ettersom Liverpool har hatt mange omrokkeringer grunnet skader.

Derfor havnet vi på at det er uavgjort i forsvar. Ingen av lagene har vært utpreget gode i forsvar og det blir mer et spørsmål om hvem som har minst dårlig. Uavgjort.

Skrtel har vært en nøkkelspiller for Liverpool (Foto: Digitalsport)

Skrtel har vært en nøkkelspiller for Liverpool (Foto: Digitalsport)

Midtbane:
Liverpool har de siste sesongene forsterket midtbanen sin sterkt, mens United for det meste har belaget seg på de samme spillerne med noen få unntak. At Lucas har kommet seg tilbake fra skader har vært veldig viktig for Liverpool. Det har gitt Liverpool en defensiv trygghet en spiller som Jay Spearing ikke var i stand til å gi. Steven Gerrard har fått seg et løft, mens Joe Allen kan konsentrere seg om det han er best til. Jonjo Shelvey har fått langt mer tillit under Rodgers’ ledelse og har vist seg å være tilliten verdig. Til tross for sin unge alder har Shelvey allerede vist at han kan bli en fast førstelagsspiller på Anfield.

På kanten har Raheem Sterling fått et gjennombrudd. Unggutten har vært et friskt pust i Liverpools startoppstilling, og er en av mange unggutter som har fått sjansen til å skinne under Brendan Rodgers’ ledelse. Sterling har vist mye bra, men det er tydelig at han fortsatt er ung og trenger mer erfaring. Og hvor er det bedre å få erfaring enn i Premier League?

For United har kantspillerne skuffet denne sesongen. Verken Ashley Young, Antonio Valencia eller Nani har lyktes i å imponere over en lengre periode. Av kantspillerne har nok Ashley Young vært best, mens Valencia og Nani sliter med å prestere godt nok. Sentralt på midtbanen virker Michael Carrick å være bedre enn noen gang. I tillegg har Tom Cleverley tatt store steg og blitt en viktig spiller i dagens United-mannskap. Anderson var god før skaden han pådro seg. Paul Scholes har vist tegn på at alderen begynner å ta han igjen, og det spørs om det ikke kommer til å gå en lang stund før vi får se rødtoppen på banen igjen fra start i en ligakamp.

Uniteds beste midtbanespiller, Michael Carrick (Foto: Digitalsport)

Uniteds beste midtbanespiller, Michael Carrick (Foto: Digitalsport)

Vurdering
Etter vår mening har Liverpool hatt best prestasjoner på midtbanen. Lucas’ comeback har vært et stort pluss for Liverpool, og det har gjort laget som en helhet bedre. Hos United har det vært ujevne prestasjoner og mye ustabilitet. Enkelte spillere har ikke klart å leve opp til potensialet sitt, og det har nok vært irriterende for både United-supportere og Sir Alex Ferguson. For eksempel har Shinji Kagawa og Anderson begge vært utsatt for skader i perioder de har vist veldig god form. Derfor holder vi en knapp på Liverpool, som har prestert noe jevnere og bedre.

Spisser:
Det er i dette leddet den virkelig store styrken til de to lagene ligger, anført av Luis Suarez og Robin van Persie. De to er toppscorere for hvert sitt lag og har vist ekstremt godt spill denne sesongen. Man kan klage på at Suarez trenger mange sjanser for å score mål, mens van Persie scorer på færre skudd enn Suarez. I tillegg til van Persie har United enda et ess i ermet ved navn Wayne Rooney. Engelskmannen har ikke prestert like godt som van Persie, men har vist at han fortsatt er en viktig brikke i laget. Mens Liverpool har Suarez som for det meste drar lasset har United to stjerner de kan fordele byrden på.

De har også superinnbytteren Javier Hernandez, som har sørget for mange avgjørende mål. Bak der har de unggutten Danny Welbeck, selv om han sjeldent har fått spille denne sesongen.

Vurdering
Liverpool har en svært tynn spissrekke, men til gjengjeld har de en stjernespiss i Suarez. Dessverre har ikke Liverpool så mye mer å vise til på spissplass, mens United har en rekke bestående av Rooney, van Persie, Welbeck og Hernandez. Det er en svært sterk angrepsrekke som stikker av med seieren. Litt urettferdig mot Suarez, men Liverpool har altså lite annet å vise til enn uruguayaneren.

Oppsummering

Keepere: United 1-0 Liverpool

Forsvar: United 0-0 Liverpool

Midtbane: United 0-1 Liverpool

Spisser: United 1-0 Liverpool

Totalt: United 2-1 Liverpool

Liverpool United XI (4-3-3):

De Gea – Rafael, Evans, Skrtel, Johnson – Lucas, Carrick, Gerrard – Suarez, van Persie, Rooney.

Innbyttere: Reina, Evra, Ferdinand, Cleverley, Sterling, Kagawa, Hernandez.

Kommentar til laget
Backplassene var vanskelige å sette opp. Det kunne vært en rekke kombinasjoner i forsvar, men vi har gått for en vi mener virker hakket bedre enn de andre. Vi var inne på tanken om å sette opp Johnson på høyreback og Evra på venstreback, men ville i så fall fått to backer som har vært svake defensivt. I tillegg ville det vært urettferdig mot Rafael som har gjort en ganske god sesong så langt. Gikk derfor for Rafael og Johnson på hver sin backplass. Stopperne følte Fotballsonen var rimelig greie å havne på. To stoppere som har prestert jevnt og bra for lagene sine.

Midtbanen var kanskje det aller vanskeligste å komme fram til. Skulle gjerne hatt plass til en Cleverley eller Kagawa, men har havnet på en balansert midtbane som har sine styrker overalt. En Lucas som anker på midtbanen, med Carrick ved siden av seg som en balanserende midtbanespiller. Gerrard med litt mer offensivt ansvar og en angrepstrio det lukter mål av. Den angrepstrioen der kunne skremt vannet av et hvilket som helst lag i verden. På papiret ville den nok vært best i Premier League.

Er du uenig med laget vil vi gjerne høre innspill. Sett gjerne opp ditt eget lag og kommenter hvordan du ville satt opp ditt drømmelag fra Liverpool og United.

junaid.khan@fotballsonen.com